Lopott műtárgyakat foglaltak le a Metropolitan Múzeumban

MŰVÉSZET
2022 szeptember 05., 11:12
comments 2

Huszonhét műtárgyat foglaltak le a New York-i Metropolitan Múzeumból, mert azok vélhetően illegálisan kerültek az intézménybe - írja a CNN.

A műtárgyhálózatok működése miatt nem egyedi esetről van szó, és lehet, hogy nem is a MET hibázott: világszerte rengeteg műgyűjtő, múzeum és aukciós ház birtokában lehetnek ismeretlen eredetű alkotások. Például úgy, hogy olyan kereskedőktől vásárolják meg őket, akik illegálisan jutottak hozzá, vagy ők is olyanoktól vették, akik lopták, és így tovább.

Az európai múzeumokban található tárgyak jelentős része a gyarmatosítás révén került be a kereskedelmi hálózatba, a jóvátétel kultúrája pedig úgy éri el a múzeumokat, hogy nő rajtuk a nyomás: vizsgálják felül, kit illetnek meg ezek a műtárgyak valójában, és juttassák vissza őket az eredeti helyükre.

Júliusban a New York-i hatóságok 14 millió dollár értékben küldtek vissza régiségeket Olaszországba, augusztusban pedig harminc darabot Kambodzsába. A kerületi ügyészség szóvivője a CNN-nek azt mondta, folyamatosan dolgoznak a hálózatok felderítésén, amely során eddig közel 2000 lopott műtárgy jutott haza.

A MET még nem kommentálta a CNN megkeresését.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.