Aki naphosszat rossz híreket olvas, az rettentő feszült lesz, a világot pedig veszélyes és sötét helynek fogja tartani

TUDOMÁNY
2022 szeptember 06., 17:47
comments 26

Rossz hírek mindig is voltak, most meg aztán pláne: világjárvány, háború Európában, klímakatasztrófa, energiaválság. A Texasi Műszaki Egyetem kutatóinak friss tanulmánya szerint a pandémia óta az emberek egyre gyakrabban és egyre mélyebben süllyednek el rossz hírek pörgetésében – azaz doomscrollolnak.

Az 1100 megkérdezett több mint tizenhat százaléka mutatta súlyosan problémás hírfogyasztás jeleit, ami fokozott stresszhez, szorongáshoz, rossz egészségi állapothoz vezetett. A folyamatos, egész napos hírolvasás állandó feszült állapotot eredményez, és hozzájárulhat ahhoz, hogy az ember a világot veszélyes és sötét helyként észlelje.

„Ezeknél az egyéneknél ördögi kör alakulhat ki, ahelyett, hogy kikapcsolódnának, megszállottan figyelik a híreket, és éjjel-nappal várják a fejleményeket, hogy enyhítsék szorongásaikat" – mondta a kutatást vezető Bryan McLaughlin.

A megkérdezettek 27 százaléka volt mérsékelten problémás hírfogyasztó, további 27 százalékukat alig érintette a hírfogyasztás sötét oldala, 28 százalékuk semmilyen problémát nem tapasztalt.

A súlyosan problémás hírfogyasztók 74 százaléka számolt be mentális problémákról, 61 százalékuk fizikai gondokról is, míg ezek a számok a többi csoportnál 6-7 százalék körül voltak. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.