Diktátorként visszatérő rómaihoz hasonlította magát Boris Johnson

külföld
2022 szeptember 06., 09:52
comments 8

Boris Johnson búcsúbeszédében Cincinnatushoz hasonlította magát, aki „visszatért a szántóhoz”.

Azt azonban Johnson - aki az Oxfordi Egyetem klasszika-filológusa - nem említette beszédében, hogy bár a római Lucius Quinctius Cincinnatus állítólag elhagyta Rómát, hogy bukolikus életet éljen a farmján, az államférfit később mégis arra kérték, hogy térjen vissza Rómába és diktátorként vezesse.

Armando Iannucci szatirikus szerint „Johnson arra számít, hogy visszahívják. Cincinnatust visszahívták az eke mellől, hogy másodszor is Róma vezetője legyen. Valaki szóljon a Downing Street mikrofonos embereinek”.

Cincinnatust gyakran a polgári erények és a kiemelkedő vezetői képességek példaképeként emlegetik, részben azért, mert gyors sikert aratott, és azonnal lemondott a majdnem abszolút diktátori hatalomról, miután visszatért Rómába a farmjáról.

A Britannica szerint:

„A hagyomány lényege szerint Cincinnatus 458-ban azért lett Róma diktátora, hogy megmentse a konzuli sereget, amelyet az Algidus-hegyen az aequusok körülzártak. Kinevezésekor egy kis farmon gazdálkodott. Állítólag egyetlen nap alatt legyőzte az ellenséget, és Rómában diadalt ünnepelt. Cincinnatus csak addig tartotta fenn a hatalmát, amíg Róma átvészelte a vészhelyzetet. Ezután lemondott, és visszatért a gazdaságába.”

Végezetül egy olyan összehasonlítás, amit Johnson talán nem szívesen látna: Cincinnatus volt a fedőneve Edward Snowden informátornak is, amikor először lépett kapcsolatba a Guardian akkori újságírójával, Glenn Greenwalddal, hogy elmondja a történetét. (via Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.