Megharapta egy kóbor kutya, elhunyt egy kislány Indiában

külföld
2022 szeptember 06., 08:08
comments 1

Felháborodást keltett egy 12 éves lány halála az indiai Kerala államban. Abhiramit augusztusban harapta meg egy kóbor kutya, a kislány hétfőn hunyt el egy kórházban. Idén ez a huszonegyedik veszettség okozta haláleset Keralában.

Abhirami a jelentések szerint három adag veszettség elleni vakcinát kapott, és hamarosan megkapta volna a negyedik dózist is.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a veszettséget India egyes részein immár endémiaként (lokálisan rendszeres betegség) sorolja be, tekintve, hogy a veszettség világon okozott haláleseteinek 36 százaléka ebben a régióban történik.

„A veszettség valódi terhe Indiában nem teljesen ismert; bár a rendelkezésre álló információk szerint évente 18-20 ezer halálesetet okoz az országban”- áll a WHO közleményében.

Az állatvédők azonban megkérdőjelezték ezt, rámutatva, hogy hatalmas a különbség a WHO és az indiai egészségügyi minisztérium számai között.

A kóbor kutyák kérdése érzékeny téma Indiában. Gyakran vitákhoz vezet az állatbarátok és a helyi lakosok között az állatok etetésének és sterilizálásának ügye miatt.

Egy szövetségi miniszter augusztusban azt mondta a parlamentnek, hogy az állatállomány-összeírás szerint 2019-ben 15,3 millió kóbor kutya volt Indiában. A miniszter szerint az összlétszám 10 százalékkal csökkent a 2012-ben regisztrált 17,1 millióhoz képest.

Keralában, ahol 290 ezer kóbor kutya él, már több kampány is indult azért, hogy a kóbor ebek eltűnjenek az utcákról.

Egy 2016-ban, kóbor kutyák megöléséért indult kampány feldühítette az aktivistákat. Egy évvel korábban a kutyabarátok a #BoycottKerala trendet hirdették a közösségi médiában a kóbor kutyák leölésére vonatkozó javaslat ellen. A terv soha nem valósult meg.

Pénteken az indiai Legfelsőbb Bíróság tárgyalja azt a petíciót, amely a szövetségi és állami kormányok kóbor kutyák elleni fellépését kéri.

A bíróság úgy döntött, hogy előbbre hozza a tárgyalás időpontját, miután VK Biju ügyvéd hétfőn kiemelte a keralai kutyaharapások problémáját, és megemlítette Abhirami állapotát (ez még a halála előtt volt).

A beadvány a 2001-ben bevezetett ABC [Animal Birth Control] szabályok eltörlését is kéri - ezek szerint a kóbor kutyákat begyűjtik, sterilizálják, beoltják és visszaviszik ugyanarra a területre, ahonnan begyűjtötték őket.

Az állatvédők szerint ez a leghumánusabb és leghatékonyabb módja a kóbor kutyapopuláció kordában tartásának és a kutyaharapások csökkentésének.

A kritikusok azonban azt állítják, hogy a programot nem megfelelően hajtják végre, és szerintük a megoldás a kutyák ritkítása lenne. (via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.