Úgy mutatja be Ukrajnát a nyolcadikos földrajztankönyv, hogy azt még Alekszandr Dugin is lájkolná

oktatás
2022 szeptember 06., 09:22
comments 28

Egzotikus részletre hívta fel a figyelmet kedd reggeli cikkében a Telex: az új tanév elé kiadott, nyolcadikosok által használt földrajztankönyvben már szó esik a szomszédban zajló orosz-ukrán háborúról, méghozzá nagyjából azon politikai attitűd szerint, amit a magyar kormány is szívesen képvisel.

Egy rövid ukrán ismertetőről van szó: hol is fekszik Ukrajna, mi is ez az ország, kik lakják, milyen nyelven beszélnek, klasszikus néhány mondatos tankönyvi gyorstalpaló. Íme:

„A népes Ukrajnában a nemzetiségek eloszlása nagyon egyenlőtlen. A többség ukrán nemzetiségű, de az ország keleti részén jelentős az oroszok aránya, a Krím-félszigeten pedig ők alkotják a többséget. A két keleti szláv nyelv (orosz, ukrán) hasonló. Az oroszok által lakott országrészekben a lakosság egyötöd része kevert orosz–ukrán nyelven beszél. Ennek ellenére a két népcsoport gyakran szemben áll egymással. Ellentétük fegyveres konfliktust is kirobbantott a Krím-félszigetért (4.2.).”

A mellékelt kép:

photo_camera Fotó: Nemzeti Köznevelési Portál

Álljon itt a nyolcadikos és nem nyolcadikos olvasók kedvéért egyaránt, hogy Ukrajna a valóságban szuverén ország, amelynek egy részét, a Krím-félszigetet Oroszország nyolc évvel ezelőtt már megszállta, felrúgva minden nemzetközi egyezményt, mielőtt idén februárban totális katonai inváziót indított az ország egésze ellen.

A vizuális ábrázolás talán még perverzebb, már-már azt a szemléletet igyekszik visszatükrözni, amivel az orosz kormány kábítja saját lakosságának konszolidáltabb rétegeit.

A rajz azt a benyomást kelti, mintha Oroszország az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval szemben civakodna Ukrajnáért - és nem Moszkva lenne a kizárólagos agresszor, amely egyoldalúan kirobbantott egy fegyveres konfliktust, aminek már most több ezer civil áldozata van. (Telex)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.