Úgy mutatja be Ukrajnát a nyolcadikos földrajztankönyv, hogy azt még Alekszandr Dugin is lájkolná

oktatás
2022 szeptember 6., 9:22
comments 28

Egzotikus részletre hívta fel a figyelmet kedd reggeli cikkében a Telex: az új tanév elé kiadott, nyolcadikosok által használt földrajztankönyvben már szó esik a szomszédban zajló orosz-ukrán háborúról, méghozzá nagyjából azon politikai attitűd szerint, amit a magyar kormány is szívesen képvisel.

Egy rövid ukrán ismertetőről van szó: hol is fekszik Ukrajna, mi is ez az ország, kik lakják, milyen nyelven beszélnek, klasszikus néhány mondatos tankönyvi gyorstalpaló. Íme:

„A népes Ukrajnában a nemzetiségek eloszlása nagyon egyenlőtlen. A többség ukrán nemzetiségű, de az ország keleti részén jelentős az oroszok aránya, a Krím-félszigeten pedig ők alkotják a többséget. A két keleti szláv nyelv (orosz, ukrán) hasonló. Az oroszok által lakott országrészekben a lakosság egyötöd része kevert orosz–ukrán nyelven beszél. Ennek ellenére a két népcsoport gyakran szemben áll egymással. Ellentétük fegyveres konfliktust is kirobbantott a Krím-félszigetért (4.2.).”

A mellékelt kép:

photo_camera Fotó: Nemzeti Köznevelési Portál

Álljon itt a nyolcadikos és nem nyolcadikos olvasók kedvéért egyaránt, hogy Ukrajna a valóságban szuverén ország, amelynek egy részét, a Krím-félszigetet Oroszország nyolc évvel ezelőtt már megszállta, felrúgva minden nemzetközi egyezményt, mielőtt idén februárban totális katonai inváziót indított az ország egésze ellen.

A vizuális ábrázolás talán még perverzebb, már-már azt a szemléletet igyekszik visszatükrözni, amivel az orosz kormány kábítja saját lakosságának konszolidáltabb rétegeit.

A rajz azt a benyomást kelti, mintha Oroszország az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval szemben civakodna Ukrajnáért - és nem Moszkva lenne a kizárólagos agresszor, amely egyoldalúan kirobbantott egy fegyveres konfliktust, aminek már most több ezer civil áldozata van. (Telex)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt