Ársapkával vagy vörös zónával válaszolna Brüsszel az orosz gázfüggőségre

gazdaság
2022 szeptember 07., 09:08
comments 1

Két megoldást dolgozott ki az Európai Bizottság a német Handelsblatt hírportál szerint az európai energiaválság enyhítésére - írja a hvg.hu.

Eszerint az EU-s szankciókhoz hasonlóan uniós jogszabályt kell alkotni arról, hogy az Európai Unió tagállamai az oroszok által megnevezett ártól függetlenül a saját, közösségi árazási rendszerüket követik, és nem fizetnek többet a rendszerben rögzített maximális árnál. A lap azt írja, hogy Oroszország kénytelen lenne így is gázt szállítani Európának, hiszen infrastruktúra hiányában egyelőre ezt a mennyiséget nem tudja máshova, például Kína felé eladni.

Az Európai Bizottság egy másik lehetőséget is felvázolt, ez pedig szerintük az uniós piaci beavatkozás. Eszerint az EU-t két területre, egy vörös és zöld zónára kell felosztani. A zöld zónába kerülnének azok az országok, ahol alacsony a függőség az orosz földgáztól, a vörösbe pedig értelemszerűen azok az országok kerülnének, ahol nagy a kitettség az orosz földgáz felé - szól a cikk.

photo_camera Fotó: SINA SCHULDT/dpa Picture-Alliance via AFP

A vörös zónába eső országokban a Bizottság szerint korlátozni kellene a földgáz árát egy rugalmas, a tőzsdén látható mozgásokhoz igazodó rendszerrel. Ez az ár mindig magasabb lenne valamennyivel, mint a tőzsdei, de nem emelkedhetne a végtelenségig - olvasható a hvg.hu cikkében.

Augusztus végén nullára csökkent a gázáramlás az Északi Áramlat 1 gázvezetéken keresztül, miután a Portovaja kompresszorállomáson megkezdődtek a tervezett javítási munkálatok – közölte a Kommerszant orosz gazdasági lap a vezeték üzemeltetője, a Nord Stream AG adataira hivatkozva. A gáz ára Európában elérte az 1000 m3-enkénti 3000 dollárt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.