Az út szélén hagyják az embereket a telefonos szerencsejátékok

TECH
2022 szeptember 07., 10:35

Könnyen hozzáférhetővé és társadalmilag elfogadottá teszik a szerencsejátékot azok a telefonos játékok, ahol valódi pénz a tét, ez pedig nagyon nem könnyíti meg a szerencsejáték-függők - és az arra hajlamot mutatók - életét.

A Vice riportja olyan embereket szólaltat meg, akik korábban is próbálkoztak már szerencsejátékkal, a koronavírus miatti lezárások óta viszont függővé váltak. A cikkben nyilatkozó Jason Illinois államban él, ahol 2019-ben legalizálták a sportfogadást és kiterjesztették a kaszinós szerencsejátékokra vonatkozó törvényt. Ezt azóta több másik állam is megtette. Az új törvényeknek köszönhetően a lakosságot elárasztják az online szerencsejátékok reklámjai, és egyre többen játszanak velük valódi pénzben, például a telefonjukon.

photo_camera Fotó: KOEN VAN WEEL/ANP via AFP

Habár az online kaszinó Illinois államban illegális maradt, a hozzáférést ez nem befolyásolja érdemben. A kaszinóval szemben a telefonos szerencsejátéknál nincs szerencsejátékkal töltött és "szerencsejátékon kívüli" idő, nem kell kérdésekre válaszolni vagy magyarázkodni. Ez viszont gyakorlatilag lehetetlenné teszi a leállást a szerencsejáték-függők számára.

A helyi Anonim Szerencsejátékosok elnöke a Vice-nak elmondta, drámai mértékben megnőtt azoknak a fiatal férfiaknak a száma, akiknél szerencsejáték-függőség alakult ki, amióta az online szerencsejáték legálissá vált Illinois-ban, a karantén pedig világszerte rontotta a függőségekkel küzdők gyógyulási esélyeit.

photo_camera Fotó: JEANNE FOURNEAU/Hans Lucas via AFP

Nehéz felmérni, hány szerencsejáték-függő van világszerte. Főleg, amióta a probléma rejtettebbé vált azzal, hogy otthon, négy fal között zajlik. Így a függőségtől szenvedők is nehezebben kapnak segítséget.

Az ELTE PPK Klinikai Pszichológiai és Addiktológiai Tanszéke üzemeltet segélyvonalat szerencsejátékkal összefüggő problémák és kritikus helyzetek kezeléséhez. Az ügyelet hétköznapokon 15 és 19 óra között hívható az alábbi telefonszámon: 06 (1) 411 6778

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.