Lázító gyerekkönyvek kiadásában bűnösnek talált öt logopédust egy hongkongi bíró

külföld
2022 szeptember 07., 17:20

Kéthónapos tárgyalás után, a kormány által kiválasztott hongkongi bíró arra jutott, hogy egyértleműen lázító szándékúak azok a könyvek, amelyeket öt logópédus adott ki.

A bíró szerint a könyvek fiatal olvasói azt hihetik, hogy a kínai hatóságok azzal a "gonosz szándékkal" érkeznek Hongkongba, hogy tönkretegyék a város lakóinak életét.

A három könyvet - amikből az egyik a falujukat farkasoktól védő bárányokról szólt - a hatóságok úgy értelmezték, hogy nyíltan politikai üzenetet hordoznak.

Az ügy a polgári szabadságjogok visszaszorítása közepette zajlik 2020 óta, amikor Kína új nemzetbiztonsági törvényt vezetett be.

Peking szerint a törvényre azért van szükség, hogy stabilitást teremtsen a városban, de a kritikusok szerint a törvény célja a másként gondolkodók eltiprása.

A törvény megkönnyíti a tüntetők felelősségre vonását és csökkenti a város általános autonómiáját, miközben növeli Peking befolyását a város politikai és jogi döntéshozatalára.

Az öt logopédusból álló csoport tagjai mind ártatlannak vallották magukat, és már több mint egy évet töltöttek börtönben. Lai Man-ling, Melody Yeung, Sidney Ng, Samuel Chan és Fong Tsz-ho mindannyian egy szakszervezet alapító tagjai. A 25 és 28 év közötti fiatalok akár két év börtönbüntetésre is számíthatnak.

„A mai Hongkongban már azért is börtönbe kerülhetsz, ha farkasokat és bárányokat ábrázoló gyermekkönyveket adsz ki. Ezek a "lázító" ítéletek abszurd példái az emberi jogok szétesésére a városban”- mondta Gwen Lee, az Amnesty International jogvédő szervezet munkatársa.

A csoportot egy gyarmati korszakból származó lázítási törvény alapján vádolták meg, amelyet a közelmúltig ritkán alkalmaztak az ügyészek. (via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.