Több százmillió dolláros kártérítést fizet az e-cigiket gyerekeknek reklámozó cég

Egészségügy
2022 szeptember 07., 08:01
comments 2

Az e-cigiket gyártó amerikai Juul 438,5 millió dollárt fizet három amerikai államnak, amiért fiatalkorúakat célzó hirdetésekkel reklámozta termékeit. A cég azt is bejelentette, hogy a jövőben nem fogja 35 évesnél fiatalabbaknak reklámozni a termékeit.

A Juult Texas, Oregon és Connecticut államok perelték be, miután éveken át vizsgálták a cég hirdetési stratégiáját. A Juult korábban már több másik állam, városi önkormányzat és tankerület is perbe fogta, miután a termékei elképesztő népszerűségre tettek szert a kiskamaszok körében. A cég pedig rá is játszott erre: óriásplakátjain tininek kinéző modellek szívták az e-cigit, reklámkampányaiban rajzfilmkarakterek szerepeltek, a korábbi periratok szerint pedig a cég olyan, kifejezetten gyerekeknek szóló csatornákon vásárolt reklámspotokat, mint a Cartoon Network vagy a Nickelodeon. A Juul máshogy is bátorította, vagy legalábbis nem gátolta a fiatalok dohányzását, például iskolai címekre is kiszállította az online megrendeléseket. A magyar iskolákat az Elf Bar nevű e-cigik tarolták le a Juulhoz hasonlóan, erről itt írtunk részletesebben.

photo_camera Fotó: MARIO TAMA/Getty Images via AFP

Az amerikai tisztviselők szerint a Juul azon akarta megszedni magát, hogy egy újabb generációt szoktat rá a nikotinra.A Juul korábban már kártérítést fizetett hasonló perekben négy másik államnak, és több pere még folyamatban van. Novemberben indul például az a per, amelyet San Francisco tankerülete indított a cég ellen, januárban pedig egy Tennessee-állambeli család pere miatt járhatnak bíróságra a cég jogászai. A Juul korábban azt nyilatkozta, hogy 2019 óta teljes fordulatot vett a marketing-stratégiája, kivonták a fiatalok körében népszerű ízesített e-cigiket a piacról, és azóta nagyon felhívják a figyelmet a termékükön a dohányzás káros hatásaira. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt