Magyar útlevelek százezreit nyomtatják Ankarában, pedig erre az államnak egy hazai céggel is van élő szerződése

belföld
2022 szeptember 08., 05:08
comments 8

Magyarország a török belügyminiszter elmondása alapján Törökországban gyártat 250 ezer útlevelet, miközben erre a feladatra idén tavasszal kötött az állam 2030-ig szóló szerződést nagy múltú, hazai cégekkel - írja a HVG.hu.

Útlevél
photo_camera Útlevél Fotó: Magyari Péter / 444

Ankarában Süleyman Soylu belügyminiszter mondta el az új török útleveleket készítő üzemben, hogy más országok útleveleit is gyártani fogják, megállapodtak például Magyarországgal arról, hogy ebben az évben 250 ezer magyar útlevelet nyomtatnak majd ott. A hírrel kapcsolatban a HVG hiába fordult a Külügyminisztériumhoz, nem kaptak választ a kiszervezéssel kapcsolatos kérdéseikre.

A törökökkel kötött megállapodás azért is érthetetlen, mert a lap információi szerint az útlevelek gyártása jelenleg is folyamatos hazánkban, nincs fennakadás. Az állami Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) 2022. március 1-jével kötött új útlevélgyártásra vonatkozó, 115 milliárd forintos keretszerződést a Pénzjegynyomda Zrt. és az ÁNY Biztonsági Nyomda Nyrt. alkotta konzorciummal.

A HVG a NISZ-nek is hiába küldött kérdéseket a témában, nem kaptak választ, az ÁNY Nyrt. pedig csak annyit válaszolt, hogy nem rendelkeznek semmilyen információval a témában.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.