Öt év alatt 10 millióval nőtt a rabszolgaságban élők száma

szegénység
2022 szeptember 12., 12:51

Egy új ENSZ-jelentés szerint a modern rabszolgaság egyre nagyobb kihívást jelent a fegyveres konfliktusok, az éghajlatváltozás és a világjárvány miatt - írja a BBC.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) legújabb becslései szerint 50 millióan élnek a kényszermunka vagy kényszerházasság csapdájában világszerte, vagyis minden százötvenedik ember rabszolgaság áldozata.

Ez pedig közel 10 millióval magasabb szám, mint öt évvel ezelőtt.

A jelentés szerint körülbelül 27,6 millió ember kényszermunka áldozata, köztük 3,3 millió gyerek, akiknek több mint fele kereskedelmi célú szexuális kizsákmányolás áldozata. További 22 millió ember él kényszerházasságban – több mint kétharmaduk nő –, sok áldozat nincs még tizenöt éves a házasságkötéskor.

Az ENSZ álláspontja szerint a drasztikusan növekvő számok hátterében a világot „összeszövő válságok” állnak, amelyek együttesen növelik a szegénységet és ezzel a rabszolgasorba kerülés kockázatát. Az ILO szerint a koronavírus-járvány volt az első olyan esemény az elmúlt húsz évben, amely a jövedelmek fennakadása és a hiánygazdaság miatt a „globális szegénység” megerősödéséhez vezetett. A háború, a fegyveres konfliktusok és a migráció pedig tovább súlyosbítják a körülményeket.

Gyermekmunka Bangladeshben
photo_camera Gyermekmunka Bangladeshben Fotó: MOHAMMAD PONIR HOSSAIN/NurPhoto via AFP

Az ENSZ szerint modern rabszolgaságnak számít minden olyan eset, amikor a személy nem tud távozni egy élethelyzetből vagy szituációból, fenyegetés, erőszak, megtévesztés, hatalommal való visszaélés vagy a kényszerítés egyéb formái miatt. A rabszolgaság újkori formái nem csak a nyugati világtól távol eső, fejlődő országokban vannak jelen: a kényszermunkával kapcsolatos esetek több mint fele a fejlett országokban történik.

Ha segítségre van szükséged, vagy valakiről úgy gondolod, emberkereskedelem áldozata lett, hívd az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot: 06-80-225-225 ; vagy a Baptista Szeretetszolgálat segélyvonalát: 1355

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.