Az Apple AirTag hasznos lehet a hétköznapokban, de hasonlóan hasznosnak találhatják a stalkerek is

zaklatás
2022 szeptember 13., 18:33
comments 13

Egy brit nő idén márciusban az autójában ült, amikor jelzett a telefonja: egy értesítés jelent meg a kijelzőn arról, hogy egy Apple AirTag van a közelében. Nem értette, hogy mit lát, lehúzódott a kocsijával, és jobban megnézte a telefonját, ami már egy térképet mutatott arról, hogy hol van, az addigi útját pedig piros pontok jelölték. Ezután egy barátja segítségével átkutatták az autót, megnézték a kesztyűtartót, a motorháztetőbe és a rendszámtábla mögé is benéztek. Végül a hátsó ülés előtti szőnyeg alatt találtak egy pénzérme méretű „kütyüt”. A Guardiannak nyilatkozó brit nő azt mondta, akkor már nyilvánvaló volt számára, hogy ki tette autójába az Apple AirTaget. Nem sokkal korábban vált el a férjétől, aki az előző napot a közös gyerekükkel töltötte, a nap végén pedig a saját autójából átrakta a gyerekülést a nőébe.

2021 decemberében hasonló történt egy Mississippiben élő nővel, Amber Norsworthyvel, aki egy nap délután háromkor, éppen amikor hazaért, kapott a telefonjára egy értesítést, amely szerint „egy ismeretlen eszköz követi a mozgását”. Ezután a telefonján ő is egy térképet látott, rajta az egész addigi útvonalával, illetve azzal a szöveggel, hogy „a tulajdonos utoljára 15:02-kor látta a tartózkodási helyét”. Felhívta a rendőröket, akik tanácstalanok voltak, nem tudtak mit mondani vagy tenni. Norsworthy januárban beszélt minderről a BBC-nek, akkor azt mondta, azóta sem találta meg a készüléket, de az Apple ügyfélszolgálata közben megerősítette, hogy egy AirTag volt az. A BBC akkor hat nővel beszélt, akik azt állítják, hogy Apple AirTag segítségével követték őket.

Idén nyár végén a walesi swansea-i bíróságon egy 41 éves férfit bűnösnek találták, miután volt barátnőjét az autójára ragasztott AirTaggel követte. A nő bár kapott értesítéseket a telefonjára, nem értette, mik azok, és nem foglalkozott velük. Csak azután találták meg az autóra ragasztott AirTaget, hogy a nő lányának telefonjára is értesítések érkeztek.

Az esetek többségében az áldozatok tudják, hogy ki helyezhette el náluk a készüléket

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.