Az Apple AirTag hasznos lehet a hétköznapokban, de hasonlóan hasznosnak találhatják a stalkerek is

Lezárt tartalom a Kör tagjainak zaklatás
szeptember 13., 18:33
comments 13

Egy brit nő idén márciusban az autójában ült, amikor jelzett a telefonja: egy értesítés jelent meg a kijelzőn arról, hogy egy Apple AirTag van a közelében. Nem értette, hogy mit lát, lehúzódott a kocsijával, és jobban megnézte a telefonját, ami már egy térképet mutatott arról, hogy hol van, az addigi útját pedig piros pontok jelölték. Ezután egy barátja segítségével átkutatták az autót, megnézték a kesztyűtartót, a motorháztetőbe és a rendszámtábla mögé is benéztek. Végül a hátsó ülés előtti szőnyeg alatt találtak egy pénzérme méretű „kütyüt”. A Guardiannak nyilatkozó brit nő azt mondta, akkor már nyilvánvaló volt számára, hogy ki tette autójába az Apple AirTaget. Nem sokkal korábban vált el a férjétől, aki az előző napot a közös gyerekükkel töltötte, a nap végén pedig a saját autójából átrakta a gyerekülést a nőébe.

2021 decemberében hasonló történt egy Mississippiben élő nővel, Amber Norsworthyvel, aki egy nap délután háromkor, éppen amikor hazaért, kapott a telefonjára egy értesítést, amely szerint „egy ismeretlen eszköz követi a mozgását”. Ezután a telefonján ő is egy térképet látott, rajta az egész addigi útvonalával, illetve azzal a szöveggel, hogy „a tulajdonos utoljára 15:02-kor látta a tartózkodási helyét”. Felhívta a rendőröket, akik tanácstalanok voltak, nem tudtak mit mondani vagy tenni. Norsworthy januárban beszélt minderről a BBC-nek, akkor azt mondta, azóta sem találta meg a készüléket, de az Apple ügyfélszolgálata közben megerősítette, hogy egy AirTag volt az. A BBC akkor hat nővel beszélt, akik azt állítják, hogy Apple AirTag segítségével követték őket.

Idén nyár végén a walesi swansea-i bíróságon egy 41 éves férfit bűnösnek találták, miután volt barátnőjét az autójára ragasztott AirTaggel követte. A nő bár kapott értesítéseket a telefonjára, nem értette, mik azok, és nem foglalkozott velük. Csak azután találták meg az autóra ragasztott AirTaget, hogy a nő lányának telefonjára is értesítések érkeztek.

Az esetek többségében az áldozatok tudják, hogy ki helyezhette el náluk a készüléket

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt