Hatan meghaltak, öt embert még keresnek, miután elsüllyedt egy menekülthajó a török partoknál

szeptember 14., szerda 13:20

Libanonból szállított menekülteket Olaszországba az a hajó, ami Törökország délnyugati partjainál elsüllyedt– írja az Aljazeera.

A török parti őrség közleménye szerint kedden hetvenhárom menekültet mentettek ki az elsüllyedt hajóról. Öt embert még keresnek, egy nő, három gyerek és két csecsemő meghalt. Az áldozatok nemzetiségét nem hozták nyilvánosságra.

Fotó: SAMEER AL-DOUMY/AFP

A menekültek eredetileg szombaton indultak Libanonból, de megálltak tankolni a görögországi Rodosz partjainál. A török partiőrség szerint a segélyhívás egy görög kollégájukhoz érkezett, aki - miután mentőcsónakokba szállította a menekülteket - török felségvizek közelében magukra hagyta őket.

A török kormány többször is megvádolta a görögöket azzal, hogy a menekülteket török felségterületre taszítják vissza a Földközi-tengeren, a görög kormány pedig rendszeresen tagadja a vádakat. Így történt ez most is - annak ellenére, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) nemrég egy 129 oldalas jelentésben részletezte, hogyan vett részt a görög parti őrség és a Frontex nevű uniós határvédelmi ügynökség a menedékkérők illegális visszatoloncolásában.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt