OLAF-jelentés mondja ki: visszalökik a tengerre a menedékkérőket Görögországból, aztán eltüntetik a nyomokat

migráció
2022 augusztus 04., 08:36
comments 13

129 oldalas jelentésben részletezi az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF), hogyan vett részt a görög parti őrség és a Frontex nevű uniós határvédelmi ügynökség menedékkérők illegális visszatoloncolásában. Az OLAF-jelentést nem hozták nyilvánosságra, a német Spiegel (a francia Le Monde-dal és a holland Lighthouse Reports-al együttműködve) viszont a napokban beszámolt a tartalmáról. A lap évek óta dokumentálta az Égei-tengeren történő illegális visszatoloncolásokat, a görög parti őrség és a Frontex pedig következetesen tagadták ezeket. Mostanra viszont már hivatalos uniós nyomozás szól nemcsak arról, hogy ezek megtörténtek,

hanem arról is hogy szisztematikusan tüntették el a nyomait, és torzítottak el uniós adatbázisokat.

photo_camera Menedékkérők csónakja és a görög parti őrség Leszbosznál, 2020. február. Fotó: KONSTANTINOS TSAKALIDIS/SOOC via AFP

A Spiegel áprilisi cikkében egy konkrét példán keresztül már bemutatta, mi zajlik a görög partoknál. 2020 májusában harminc menedékkérő utazott csónakkal Számosz szigete felé. A part már látótávolságra volt, amikor helikopterek hangját hallották, és símaszkos emberekkel teli hajó tűnt fel görög zászlóval. A vízbe lőttek, megállították a csónakot, és tönkretették a motorját. Az embereket átterelték egy életmentő csónakba, amit aztán elvontattak Törökország felé, majd magukra hagyták őket a tenger közepén. Órákkal később talált rájuk a török parti őrség.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.