Lemondott az uniós határőrizeti ügynökség vezetője

külföld
2022 április 29., 11:07
comments 1

Lemondott Fabrice Leggeri, az EU határőrizeti ügynöksége, a Frontex vezetője, miután nyilvánosságra hozták az EU csalás elleni felügyelőségének az ügynökségnél elkövetett visszaélésekkel kapcsolatos, régóta tartó vizsgálatának első megállapításait, közölték az ügyet ismerő személyek.

Fabrice Leggeri, a Frontex lemondott vezetője
photo_camera Fabrice Leggeri Fotó: JANEK SKARZYNSKI/AFP

Leggeri 2015 óta vezette a Frontexet. Az elmúlt években a Frontexet alapos vizsgálatnak vetették alá a bevándorlók uniós határokon történő illegális visszafordításában, visszatoloncolásában játszott szerepe miatt. A Frontexet az ügynökségen belüli zaklatással és visszaélésekkel kapcsolatos vádakkal is szembesítették.

Az EU csalás elleni hivatala, az OLAF több mint egy éven át vizsgálódott, végső jelentésüket még most írják.

Egy uniós tisztviselő szerint Leggeri nem az egyetlen olyan vezető tisztviselő, aki a jelentésben érintett és lemondott. A Frontex egyelőre nem válaszolt a Politico megkeresésre.(Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.