Legfeljebb 15 százalékkal emelkedhetnek majd az energiaárak Franciaországban jövőre

szeptember 14., szerda 18:37
1

Franciaország meghosszabbítja jövőre az energiaárakra tavaly bevezetett árplafont, a villamosenergia és a gáz árának emelkedése pedig legfeljebb 15 százalékos lehet majd - jelentette be szerdán Élisabeth Borne francia miniszterelnök.

Az emelkedés a lakossági energiaárakban ugyanakkor magasabb lesz, mint 2022-ben volt, amikor is a kormány 4 százalékban maximálta a háztartások számára a villamosenergia árának növekedését, a gáz árát pedig 2021 októberében befagyasztotta. A kormányfő arról is beszélt, hogy rendkívüli hideg tél esetén ellátási nehézségek léphetnek fel, de „amennyiben mindenki felelősséget vállal és a szükséges takarékosságról tesz tanúbizonyságot, nem lesz kimaradás” - mondta.

Elisabeth Borne francia miniszterelnök. Fotó: BERTRAND GUAY/AFP

A kormány az áram és a gáz árának emelkedését egységesen 15 százalékon maximálja a háztartások, a szociális lakások, a kis- és középvállalatok, valamint a legkisebb települések számára.

„A gázzal fűtő háztartások számlája havonta átlagosan 25 euróval fog emelkedni 200 euró helyett az árplafonnak köszönhetően. Az árammal fűtő háztartások átlagos emelkedése havi 20 euró lesz 180 euró helyett az árplafon miatt" - hangsúlyozta a miniszterelnök.

A legszegényebbeknek külön segítséget is ígért a kormányfő: mintegy 12 millió háztartás az év vége előtt 100 vagy 200 eurós „rendkívüli energiacsekket" kap. Az árplafon jövőre 16 milliárd euróba kerül a kormánynak, ebből 11 milliárd a gázt, ötmilliárd pedig a villamosenergiát érinti - jelezte Bruno Le Maire gazdasági miniszter.

(MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt