Legfeljebb 15 százalékkal emelkedhetnek majd az energiaárak Franciaországban jövőre

külföld
2022 szeptember 14., 18:37

Franciaország meghosszabbítja jövőre az energiaárakra tavaly bevezetett árplafont, a villamosenergia és a gáz árának emelkedése pedig legfeljebb 15 százalékos lehet majd - jelentette be szerdán Élisabeth Borne francia miniszterelnök.

Az emelkedés a lakossági energiaárakban ugyanakkor magasabb lesz, mint 2022-ben volt, amikor is a kormány 4 százalékban maximálta a háztartások számára a villamosenergia árának növekedését, a gáz árát pedig 2021 októberében befagyasztotta. A kormányfő arról is beszélt, hogy rendkívüli hideg tél esetén ellátási nehézségek léphetnek fel, de „amennyiben mindenki felelősséget vállal és a szükséges takarékosságról tesz tanúbizonyságot, nem lesz kimaradás” - mondta.

Elisabeth Borne francia miniszterelnök.
photo_camera Elisabeth Borne francia miniszterelnök. Fotó: BERTRAND GUAY/AFP

A kormány az áram és a gáz árának emelkedését egységesen 15 százalékon maximálja a háztartások, a szociális lakások, a kis- és középvállalatok, valamint a legkisebb települések számára.

„A gázzal fűtő háztartások számlája havonta átlagosan 25 euróval fog emelkedni 200 euró helyett az árplafonnak köszönhetően. Az árammal fűtő háztartások átlagos emelkedése havi 20 euró lesz 180 euró helyett az árplafon miatt" - hangsúlyozta a miniszterelnök.

A legszegényebbeknek külön segítséget is ígért a kormányfő: mintegy 12 millió háztartás az év vége előtt 100 vagy 200 eurós „rendkívüli energiacsekket" kap. Az árplafon jövőre 16 milliárd euróba kerül a kormánynak, ebből 11 milliárd a gázt, ötmilliárd pedig a villamosenergiát érinti - jelezte Bruno Le Maire gazdasági miniszter.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.