Parragh László: A munkanélküliség sem ördögtől való

gazdaság
2022 szeptember 20., 05:44
comments 40

"Várhatóan sajnos erősen nőni fog a munkanélküliség, ezt már nem lehet elkerülni. Ez sem ördögtől való, hiszen tudjuk, hogy a gazdaság sohasem állandó, a konjunktúra és visszaesés időről időre váltakozik" - mondta a Portfoliónak adott interjújában Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerint nincs annyi pénz a munkahelyek megőrzésére a költségvetésben, hogy elkerüljük a munkanélküliség növekedését, és ezt nem is lehet megoldani. Példaként említette, hogy ha bezár az élményfürdő a drasztikusan megemelkedő energiaárak miatt, akkor nincs olyan állami támogatás, amivel a mellette lévő vendéglő nyitva tudna maradni. Parragh szerint azért kell most dolgozni, hogy a lefelé ívelő szakaszt a leggyorsabban képesek legyünk megállítani, és visszatérhessünk az újbóli fellendüléshez.

A technikai recessziót nem hiszem, hogy megússzuk, de a mély válságot el kell kerülni. Ha bezár egy gyár, elküldik az embereket, leamortizálódik egy üzem, azt szinte lehetetlen újraindítani. A működés megtartása a legfontosabb

- fogalmazott az MKIK elnöke.

Parragh László 2022. június 20-án.
photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Úgy látja, azt kell eldönteni, hogy a növekedés támogatását vagy az infláció letörését választjuk. Ugyanis szerinte ha csak az inflációra koncentrálunk, akkor bedől a növekedés, ha a növekedésre, akkor még jobban elszáll az infláció. "Sajnos az árak emelkedése töretlen, az infláció szerkezete rossz, hiszen az energia- és az élelmiszerár növekedése duplája a fogyasztói árak átlagos növekedésének. Az inflációt egy dolog tudja letörni, mégpedig a kereslet csökkenése, a recesszió. Ez fog bekövetkezni" - vélekedett Parragh László a Portfoliónak adott interjújában.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.