A szárnyaló infláció mellé beindult az elbocsátási hullám is

gazdaság
2022 szeptember 19., 03:42

Az idei utolsó negyedévben és 2023 első negyedévében jó eséllyel technikai recesszióba fordul az ország. Ehhez egymást követő két negyedévben kell visszaesnie a gazdaságnak – olyan recesszió pedig még nem volt, amely ne okozott volna munkanélküliséget. A cégek teljesítménye csökken, a lakossági fogyasztás visszaesik, ennek tankönyvi következménye a megugró munkanélküliség. Az állami szektor sem ússza meg: Csepreghy Nándornak, az Építési és Beruházási Minisztérium miniszterhelyettesének bejelentése szerint a kormány 270 beruházást függesztett fel 2100 milliárd forint értékben. Ez nemcsak a GDP csökkenését okozza, hanem a munkahelyeket is veszélyezteti, és ennek már mutatkoznak is a jelei.

Például a Nemzeti Közlekedési Központból újabb negyven embert rúgtak ki, így a Népszava információi szerint a korábbi 330-ból mintegy 150-en maradtak, de ők is úgy számolnak, hogy menniük kell. A sajtóinformáció szerint hasonló sorsa juthat hamarosan a főként autópályákat, hidakat építő Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. és a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt is.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.