A természettudományok és az informatika területén a legnagyobb a tanárhiány

oktatás
2022 augusztus 21., 10:18
comments 2

A természettudományos tantárgyaknál és az informatikában van a legkevesebb tanár. Rövid távon megoldást jelenthet a nyugdíjas tanárok munkája az iskolákban, de hosszú távon nem így kellene megoldani az oktatást – mondta Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke az Inforádiónak.

Tankönyvek a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. üllői raktárában
photo_camera Tankönyvek a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. üllői raktárában Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Horváth beszélt a pedagógusképzésben részt vevők alacsony számáról is. „Sajnos azt lehetett látni az idei felvételiknél is, hogy ezek a számok valószínűleg még aggasztóbbak lesznek” - mondta. Említették a beszélgetésben például, hogy az ELTE-re matematika–fizika tanári szakra összesen hét embert vettek fel, a szegedi tudományegyetemre négyet.

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint a kötelező tanítási órák száma elkezdett a maximális terhelés felé mozdulni, „ami az oktatás minősége szempontjából nem a legszerencsésebb”. A problémát rövid távon enyhítheti az, hogy a nyugdíjba vonuló vagy már nyugdíjas tanároknak ebben az évben nem kell lemondaniuk a nyugdíjról, ha állami fenntartású intézményben közalkalmazottként vállalnak munkát. Ugyanakkor „nem feltétlenül” gondolja, hogy hosszú távon hatvanöt év feletti pedagógusokkal kellene megoldani az oktatást, bár „nyilván vannak olyanok, akikre nagyon jól lehet számítani akár részmunkaidőben, és akár azért is, hogy átadják tapasztalataikat a fiataloknak” - mondta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.