A természettudományok és az informatika területén a legnagyobb a tanárhiány

oktatás
2022 augusztus 21., 10:18
comments 2

A természettudományos tantárgyaknál és az informatikában van a legkevesebb tanár. Rövid távon megoldást jelenthet a nyugdíjas tanárok munkája az iskolákban, de hosszú távon nem így kellene megoldani az oktatást – mondta Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke az Inforádiónak.

photo_camera Tankönyvek a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. üllői raktárában Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Horváth beszélt a pedagógusképzésben részt vevők alacsony számáról is. „Sajnos azt lehetett látni az idei felvételiknél is, hogy ezek a számok valószínűleg még aggasztóbbak lesznek” - mondta. Említették a beszélgetésben például, hogy az ELTE-re matematika–fizika tanári szakra összesen hét embert vettek fel, a szegedi tudományegyetemre négyet.

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint a kötelező tanítási órák száma elkezdett a maximális terhelés felé mozdulni, „ami az oktatás minősége szempontjából nem a legszerencsésebb”. A problémát rövid távon enyhítheti az, hogy a nyugdíjba vonuló vagy már nyugdíjas tanároknak ebben az évben nem kell lemondaniuk a nyugdíjról, ha állami fenntartású intézményben közalkalmazottként vállalnak munkát. Ugyanakkor „nem feltétlenül” gondolja, hogy hosszú távon hatvanöt év feletti pedagógusokkal kellene megoldani az oktatást, bár „nyilván vannak olyanok, akikre nagyon jól lehet számítani akár részmunkaidőben, és akár azért is, hogy átadják tapasztalataikat a fiataloknak” - mondta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt