A hazai cégek több mint negyede tervez elbocsátásokat az év utolsó hónapjaiban

gazdaság
2022 szeptember 13., 06:15
comments 9

A Covid-járvány első időszaka óta először fordul elő, hogy a Magyarországon működő vállalatok közül többen terveznek elbocsátást, mint létszámnövelést - derül ki a Manpower Group munkaerőközvetítő-vállalat kedden közzétett Munkaerőpiaci Előrejelzéséből.

Az év utolsó negyedévére a hazai munkáltatók 20 százaléka jelez előre bővítést, miközben 26 százalékuk tervezi csökkenteni jelenlegi munkaerő-állományát. A legnagyobb mértékű leépítések a legfejlettebb régiókban, Budapesten és a Nyugat-Dunántúlon várhatók.

A felmérést a világ 41 országában, összesen több mint 40 ezer munkáltató körében végezték, melynek keretében Magyarországon a munkáltatók több mint 500 fős reprezentatív mintájában szereplőket kérdezték meg negyedik negyedéves munkaerő-felvételi szándékaikról.

Kacsa-feldolgozóüzem Franciaországban.
photo_camera Kacsa-feldolgozóüzem Franciaországban. Fotó: PHILIPPE LOPEZ/AFP

A munkáltatói válaszokból származtatott Nettó Foglalkoztatási Mutató (NFM) -5 százalékos átlagos értéket ért el, amire utoljára 2020 3. negyedévében, a koronavírus-járvány miatti erőteljes gazdasági visszaesés időszakában volt példa. A jelenlegi mutatószám az előző negyedévhez viszonyítva 17, míg 2021 azonos időszakához képest 16 százalékpontos visszaesést mutat.

„Igen gyors és jelentős fordulatra utalnak a hazai cégek foglalkoztatási tervei. Az alapanyag- és energiaárak megugrása, illetve a fizetőképes kereslet várható visszaesése láthatóan gyors alkalmazkodásra készteti a vállalatokat - mondta Fehér Tamás, a ManpowerGroup Magyarország ügyvezető igazgatója.

Az egyes szektorok mutatószámai között jelentős a különbség. A Nettó Foglalkoztatási Mutató csak a feldolgozóipar esetében mutat enyhe pozitív értéket (+3%), miközben a bank, hitelintézet, biztosítás és ingatlanszektor létszámegyenlege várhatóan stagnálni fog.

A legnagyobb elbocsátási hullám az alapanyaggyártásban, illetve az IT, technológia, távközlés, kommunikáció és média szektorban várható.

Mindkét terület NFM-értéke 44 százalékpontot esett egyetlen negyedév alatt. Kedvezőtlenek a kilátások a turizmus-vendéglátás szektorban is: a hotelek és éttermek 39 százaléka tervez létszámcsökkentést.

A foglalkoztatási változásokkal kapcsolatos várakozások jelenleg fordítottan arányosak az adott régió gazdasági fejlettségével. Budapesten és a Nyugat-Dunántúlon számítanak a legszélesebb körben leépítésekre, de több elbocsátásra, mint felvételre számítanak Közép-Magyarországon, a Közép-Dunántúlon, illetve Észak-Magyarországon is. Stagnálás a Dél-Alföldön várható, viszont kicsit több cég tervez létszámbővítést, mint leépítést az Észak-Alföldön és a Dél-Dunántúlon.

Cégméret szerint a tíznél kevesebb főt foglalkoztató mikrovállalkozások körében létszámbővülésre lehet számítani, ám a nagyobb cégek inkább elbocsátásokban gondolkodnak.

A legkedvezőtlenebb kilátásokat az 50-249 fő közötti létszámot foglalkoztató középvállalkozások fogalmazták meg.

Mindeközben nagy a kontraszt a Manpower Group magyarországi, illetve globális Munkaerőpiaci Előrejelzése között, utóbbi ugyanis világszerte optimizmust mutat: a vizsgált országok átlagos Nettó Foglalkoztatási Mutatója +30 százalék. A 41 országból mindössze két országban jeleznek visszaesést a foglalkoztatásban, hazánk mellett Görögország szerepel a lista végén -3 százalékos NFM-mel. Európában a leglátványosabb munkaerő-bővülés Svédországban, Belgiumban és Norvégiában várható. A munkaerőpiaci kilátások most jelentősen kedvezőbbek Nyugat-Európában, mint az EU keleti tagállamaiban: a V4-es országok közül a legjobb mutatóval Csehország rendelkezik (12%), Szlovákia mutatója 9 százalék, míg Lengyelországé csupán 1 százalék.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.