Az elszálló árak miatt 2100 milliárd forint értékben függesztett fel beruházásokat a kormány

POLITIKA
2022 szeptember 15., 17:24

Az energiaárak növekedése miatt csak idén több mint 1000 milliárd forint
konszolidációra van szükség, mondta Csepreghy Nándor, az Építési és Beruházási Minisztérium miniszterhelyettese a Portfolio Property Investment Forum konferenciáján. Ehhez még hozzájön a kamatszintek elszállása is, ami miatt szintén vissza kell fognia a kiadásait az államnak. Ezért a kormány 270 beruházást függesztett fel 2100 milliárd forint értékben.

Csepreghy beszélt arról is, hogy a felfüggesztett beruházásokat újratervezik, és 2025-2026-ban újraindítják őket. A már elindult beruházások nem állnak le, de egy 15-20 százalékos költségnövekedéssel számolni kell, ezért 750 milliárd forint plusz forrást terveznek be ezekhez. A feladatok megvalósítását fogja segíteni az a keretjogszabály, amit szeptember végén, október legelején tervezetten az Országgyűlés elé terjesztenek. Az új szabályokról elmondta, hogy meg fog szűnni az a gyakorlat, miszerint elfogadnak csupán egy darab kivitelezői ajánlatot egy projektnél, mostantól legalább négy érvényes ajánlatnak kell érkeznie a kivitelező kiválasztásánál.

photo_camera Csepreghy Nándor és Lázár János Fotó: Németh Dániel/444

„A beruházási törvény elfogadása után szeretnénk az építésügy általános szabályait rendezni, az alapanyag-ellátási kérdések, illetve a szabályok kialakítása is idetartozik. A legfontosabb cél a törvényekkel, hogy elérjük azt a 2030-as vállalást, hogy Magyarország a legversenyképesebb legyen. Ebben kiemelten kezeljük a hazai építőipart, a szakma képviselőit, és kérünk egyben partnerséget a piactól” - mondta Cseprehy.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.