Az elszálló árak miatt 2100 milliárd forint értékben függesztett fel beruházásokat a kormány

szeptember 15., csütörtök 17:24
17

Az energiaárak növekedése miatt csak idén több mint 1000 milliárd forint
konszolidációra van szükség, mondta Csepreghy Nándor, az Építési és Beruházási Minisztérium miniszterhelyettese a Portfolio Property Investment Forum konferenciáján. Ehhez még hozzájön a kamatszintek elszállása is, ami miatt szintén vissza kell fognia a kiadásait az államnak. Ezért a kormány 270 beruházást függesztett fel 2100 milliárd forint értékben.

Csepreghy beszélt arról is, hogy a felfüggesztett beruházásokat újratervezik, és 2025-2026-ban újraindítják őket. A már elindult beruházások nem állnak le, de egy 15-20 százalékos költségnövekedéssel számolni kell, ezért 750 milliárd forint plusz forrást terveznek be ezekhez. A feladatok megvalósítását fogja segíteni az a keretjogszabály, amit szeptember végén, október legelején tervezetten az Országgyűlés elé terjesztenek. Az új szabályokról elmondta, hogy meg fog szűnni az a gyakorlat, miszerint elfogadnak csupán egy darab kivitelezői ajánlatot egy projektnél, mostantól legalább négy érvényes ajánlatnak kell érkeznie a kivitelező kiválasztásánál.

Csepreghy Nándor és Lázár János Fotó: Németh Dániel/444

„A beruházási törvény elfogadása után szeretnénk az építésügy általános szabályait rendezni, az alapanyag-ellátási kérdések, illetve a szabályok kialakítása is idetartozik. A legfontosabb cél a törvényekkel, hogy elérjük azt a 2030-as vállalást, hogy Magyarország a legversenyképesebb legyen. Ebben kiemelten kezeljük a hazai építőipart, a szakma képviselőit, és kérünk egyben partnerséget a piactól” - mondta Cseprehy.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt