Morawiecki üzent a NATO-nak: Még több pénzt és fegyvert Ukrajnának

külföld
2022 szeptember 21., 11:52
comments 2
Mateusz Morawiecki, Lengyelország miniszterelnöke 2022. augusztus 31-én a lengyelországi Lubinban
photo_camera Mateusz Morawiecki, Lengyelország miniszterelnöke 2022. augusztus 31-én a lengyelországi Lubinban Fotó: KRZYSZTOF ZATYCKI/NurPhoto via AFP

Gyorsan reagált a lengyel miniszterelnök, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök szerda reggel bejelentette, hogy részleges mozgósítást rendel el az országban, és behívja a tartalékosokat is. Mateusz Morawieckinél talán csak maguk az oroszok reagáltak gyorsabban, és minden létező repülőjegyet elkapkodtak, csak hogy elhagyhassák az országukat.

Morawiecki a délkelet-lengyelországi Nowa Deba település melletti gyakorlótéren beszélt erről újságírók előtt, miután megtekintette a Niedzwiedz-22 fedőnevű lengyel-brit-amerikai hadgyakorlatot.

A lengyel miniszterelnök szerint Putyin fenyegetőzésének arra kell sarkallnia a NATO tagállamait, hogy még több pénzzel és fegyverrel támogassák Ukrajnát. A lengyel kormányfő szerint az oroszok folytatni fogják a pusztítást Ukrajnában, és nem nyugszik addig, amíg nem foglal el ukrajnai országrészeket. Az elmúlt időben elszenvedett csúfos és fájdalmas vereségek sem fogják ettől elrettenteni Moszkvát.

„Békében akarunk élni egy, az egész világhoz békésen viszonyuló Oroszországgal” - mondta Morawiecki, aki szerint a NATO-nak most kell megmutatni, hogy erős és egységes, mert Oroszország nem győzhet Ukrajnában.

A lengyel politikus felszólította a nyugat-európai politikai vezetőket, hogy további pénzügyi támogatással és fegyverszállításokkal segítsék Ukrajnát, és azt ígérte, személyesen is részt vesz majd a mozgósítás megszervezésében.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.