Több önkormányzat is kénytelen bezárni olyan épületeket, ahol ukrán menekülteket szállásoltak el

belföld
szeptember 23., 14:35
comments 1

A magas rezsiárak miatt a több település önkormányzata sem tud fűteni olyan intézményeket, ahol eddig ukrán menekülteket szállásoltak el, írja a Telex a Szoljon.hu cikke alapján. A lap szerint a fűtési szezon kezdetén Tiszakürtön és Tiszapüspökiben is el kell költözniük a menekülteknek az önkormányzat épületeiből, a további elszállásolásuk kérdésessé vált.

Tiszakürtön a családsegítő szolgálat épületének bezárásán gondolkodnak. A településre májusban öt ukrán édesanya érkezett hét gyermekkel. Jól beilleszkedtek a helyi közösségbe, a gyerekek online tanulnak, az édesanyák nyáron a közeli településeken vállaltak munkát. Az államtól az élelemre, tisztálkodásra és rezsire naponta négyezer forintot kaptak fejenként, de ez télen nem lesz elég a fűtésre.

Tiszapüpökiben is hasonló a helyzet. Nyáron huszonhét menekült érkezett, akik között legalább húsz gyermek volt. Az önkormányzat az egyik Tisza-parti oktatóközpont épületében tudta elszállásolni a családokat. Bander József polgármester azt mondta, hogy az épület nem fűthető. Jelezték is az Operatív Törzsnek, hogy október 16-a után nem tudják biztosítani nekik a szállást.

Az energiaárak elszállása miatt lehetetlen helyzetbe kerülnek az önkormányzatok, több településen is bezárják télre a sportcsarnokokat, uszodákat, könyvtárakat vagy éppen a művelődési házakat.

Az önkormányzati megszorításokat ezen a térképen gyűjtjük. Ha tud olyan már bejelentett intézkedésről, ami nem szerepel a térképen, küldje el nekünk, lehetőleg linkkel a megirom@444.hu-ra.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt