Kulturálisan és módszertanilag kevésbé megszállottjai a tényeknek

Lezárt tartalom a Kör tagjainak külföld
szeptember 26., 11:52
comments 5

"Oroszország ukrajnai műveletei során titkosszolgálati tevékenységei teljes spektrumát bevetette" - kezdi a héten megjelent esszéjét Jack Watling, a Royal United Services Institute, a világ legrégibb katonai think tankjének szárazföldi hadviselésre szakosodott kutatója. Írásából hamar kiderül, hogy az ukrajnai háborúhoz kapcsolódó műveletek korántsem korlátozódnak Ukrajnára, céljuk alapvetően a Nyugat elbizonytalanítása - amit a közkeletű olvasattal szemben nem is annyira a közvélemény, mintsem a politikai elit befolyásolásával igyekeznek elérni.

photo_camera Az FSZB, a legerősebb orosz titkosszolgálat moszkvai főhadiszállása 2021. március 23-án. Fotó: Kirill Kudrjavcev/AFP

"Nézzük a jelenlegi helyzetet. Oroszországot katonai vereség fenyegeti Ukrajnában, melynek utánpótlása teljes mértékben a nyugati segítségtől függ. Vagyis Oroszország a Nyugatot tartja Ukrajna legnagyobb sérülékenységének. A gazdasági hadviseléssel az életkörülményeket rontják, de ebben az összefüggésben bizonyos kulcsüzenetek közvetítése a cél, amit az oroszok aktív intézkedésekkel igyekeznek terjeszteni a nyugati elit köreiben. Úgymint:

  • a kormányoknak inkább otthon kéne költeniük a pénzüket, mint Ukrajnára;
  • Ukrajna felfegyverzése, a nyugati fegyverkészletek fogyása csökkenti a Nyugat, elsősorban az USA Kínával szembeni elrettentő képességét;
  • az ukrajnai háború beláthatatlan ideig tartó, nyerhetetlen vállalkozás;
  • Ukrajna felfegyverzésével terroristákhoz kerülhetnek majd a fejlett nyugati fegyverrendszerek.

Tekintet nélkül ezen érvek pontosságára - melyek az orosz szolgálatok szempontjából eleve másodlagosak -, ezeket jó- és rosszindulatú szereplők egyaránt terjeszthetik" - írja elemzésében.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Éves Közösség vagy Belső kör előfizetés mellé most Szily László könyvét adjuk ajándékba!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt