2022 szeptember 26., 11:46

Leállnak a beruházások, kivéve az energetikában

"Kedvezményes tüzifa- és barnaszénprogram. rezsicsökkentett ár, benzinárstobb, élemiszerárstop, kamatstop" - sorolta Orbán, hogy mi mindennel segítették a magyar családokat. De segítséget ígérnek a vállalkozásoknak is - kétszáz milliárd forintot, a Vodeafone-ra tett ajánlat kevesebb mint harmadát -, lesz gyármentő program, és ha kell, új munkahelyvédelmi akcióterv is, közölte Orbán. Újabb állami beruházást a bizonytalan gazdasági helyzet miatt nem indítunk, közölte Orbán. Forrást csak a munkahelyteremtő magánberuházások támogatására tudnak adni, mondta.

Ezután rátért a magyar energiastratégia átalakítására, amit szerinte ugyan a szankciókkal indokolt, de egyből azzal nyitott, hogy Magyarország az adottságai miatt olajból a jövőben is behozatalra szorul majd. A magyar energiarendszert 32 nagyberuházással igyekeznek megújítani, ennek része a paksi erőmű bővítése is. Erre elvben az unió ad pénzt, de ha nem adna, akkor Orbán majd mástól kér.

A magyar energiarendszer teljes megújításának programját még a jelen gazdasági válság miatt sem adják fel, ahogy a közlekedési hálózat fejlesztését és a családtámogatási programot sem. Sőt, az utóbbit még szélesíteni is fogják, mert az eddigi családtámogatási intézkedések nem hoztak demográfiai áttörést.