2022 szeptember 26., 12:29

Szabó Tímea: A Fidesz is megszavazta a szankciókat

A Párbeszéd frakcióvezetője a tőle ismert vehemenciával válaszolt Orbán felszólalására: Szabó Tímea arról beszélt, hogy megszokta már azt, hogy az esetek többségében a miniszterelnök nem mond igazat, és most is ez volt a helyzet.

photo_camera Fotó: Németh Dániel

Szabó arról beszélt, hogy Románia, Szlovákia és Lengyelország is határos Ukrajnával, de az elhangzottakkal szemben ott nincs akkora infláció, mint a szintén Ukrajnával határos Magyarországon. Csak a balti államokban magasabb az infláció, mint nálunk, mondta a politikus, aki szerint Orbán a szankciók ügyében sem mondott igazat.

„Április 7-én a Fidesz is megszavazta a szankciókat az Európai Parlamentben. A Tanácsban sem vétóztak” - emlékeztetett Szabó, hozzátéve, hogy az elmúlt 30 év legnagyobb válsága áll előttünk, mégsem hajlandó ezért felelősséget vállalni a kormány.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az infláció jóval a háború előtt szaladt meg, és hogy a kormány ugyan tudta, hogy válság közeleg, mégis ezekkel a hazugságokkal kampányolt.

„Nem lesz adóemelés, sem megszorítások, és a rezsicsökkentés marad. Mindháromról kiderült, hogy hazugság volt” - mondta.

Példaként felhozta, hogy 450 ezer katás adózónak emelte meg a kormány az adóterheit - fél nap alatt. Volt akinek 20-ról 38 százalékra növekedett az adóterhe, miközben az extraprofitra kivetett adókat az érintettek lakosságra áthárították.

„Június 13-án Varga Judit elismerte, hogy megszorítások vannak a költségvetésben. Az ön minisztere” - szembesítette a frakcióvezető a miniszterelnököt.

Szabó elsorolta, hogy a kenyér, a burgonya és a vaj ára is 100 százalékkal nőtt, kétszeresére nőtt a villanyár, hétszeres a gázár, és közben a nyugdíjak csak 9 százalékkal növekedtek. Eközben 164 ezer forint az átlagnyugdíj, egy pedagógus húsz év munkaviszony után 230 ezer forintot visz haza, miközben a miniszterelnök 3 milliós fizetését meg lehetett emelni, Varga Judit pedig összesen 4 millió forintot vihet haza.

Szabó beszélt arról is, hogy eközben a rendszerhasználati díjakon is nyerészkednek a cégek, ami ötszörös a korábbiakhoz képest. Eközben Szlovéniában szolidaritási bónuszt oszt a kormány, Ausztriában és Hollandiában rezsitámogatás van, máshol ÁFA-elengedés, ezzel szemben mi többszörös áron vesszük a gázt az oroszoktól. Szabó azt kérte a kormánytól, hogy osszon rezsiutalványokat a rászorulóknak, és támogassa a lakóházak energiahatékony felújítását.