Az ukrán menekülthullám miatt Németország lakossága elérte a 84 millió főt

külföld
2022 szeptember 27., 15:10

Németország lakossága meghaladta a 84 millió főt az idei első félévben, a növekedés mindenekelőtt az Ukrajnából az orosz támadás miatt elindult menekülthullámnak tulajdonítható – közölte a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis).

Az Európai Unió legnépesebb tagállamában először lépte át a 84 milliós határt a lakosság száma.

A Destatis adatai szerint az idei első fél év végén, június 30-án 84,079 millióan éltek az országban, 842 ezerrel (1 százalékkal) többen, mint egy évvel korábban.

Hasonló nagyságrendű növekedést csak kétszer regisztráltak az ország 1990-es újraegyesítése óta:

  1. 1992-ben 700 ezerrel nőtt a lakosság főleg a délszláv háború miatt,
  2. 2015-ben pedig 978 ezerrel, a Szíriából és térségéből indult menekülthullám miatt.

Az idei növekedés is elsősorban egy menekülthullámnak, az orosz támadás miatt Ukrajnából kiindult migrációnak tulajdonítható. Az orosz támadás ellen több mint fél éve védekező országból származók körében regisztrált nettó bevándorlás (a bevándorlók és a kivándorlók számának különbsége) 750 ezer fő.

Tüntetés az orosz katonai agresszió ellen Berlinben február 27-én.
photo_camera Tüntetés az orosz katonai agresszió ellen Berlinben február 27-én. Illusztráció: Kay Nietfeld/dpa via AFP

A lakosság egészét tekintve a nők szűk többségben vannak, a számuk meghaladja a 42,6 milliót, a férfiak 41,4 millióan vannak. A nők száma hat hónap alatt 526 ezerrel (1,2 százalékkal) nőtt, jelentősen nagyobb mértékben, mint a férfiak száma, ami 317 ezerrel (0,8 százalékkal) nőtt.

Ezek az adatok azt tükrözik, hogy főleg nők és gyerekek menekülnek el Ukrajnából – fejtették ki a Destatis beszámolójában, ami szerint június végén 501 ezerrel több ukrán nő élt Németországban, mint tavaly év végén, míg a férfiaknál alig feleannyi, 248 ezres volt a növekedés.

Az év első hat hónapjában mind a 16 tartomány lakossága nőtt. A legnagyobb mértékben (1,3 százalékkal) a rendszerint Lengyelországon keresztül érkező menekültek útvonalának első csomópontjában, Berlinben, a legkevésbé (0,7 százalékkal) pedig a lengyel határtól a legtávolabb fekvő Saar-vidéken. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.