A hadsereg megpuccsolta Burkina Faso elnökét

külföld
2022 október 01., 09:25
comments 4
Kiswendsida Farouk Azaria Sorgho kapitány bejelenti a hatalomátvételt az állami tévében.
photo_camera Kiswendsida Farouk Azaria Sorgho kapitány bejelenti a hatalomátvételt az állami tévében. Fotó: Radio Television du Burkina/Anadolu Agency via AFP

Katonák megbuktatták Burkina Faso elnökét és átvették a hatalmat a nyugat-afrikai országban – jelentette be az új junta egyik szóvivője helyi idő szerint péntek este az állami televízió adásában.

A hatalmat megragadó katonák péntek este elfoglalták az állami televízió épületét is, és élő adásban közölték, hogy az ország eddigi elnöke, Paul-Henri Sandaogo Damiba alezredest megbuktatták és átvették tőle a hatalmat.

photo_camera Fotó: Radio Television du Burkina/Anadolu Agency via AFP

A bejelentés szerint a puccsot vezető Ibrahim Traore parancsnok lett az ország új katonai vezetője, aki felfüggesztette az alkotmányt és az eddigi, átmeneti vezetésről szóló alapokmányt. A parancsnok emellett feloszlatta a kormányt meg a parlamentet, és 21 órától 5-ig kijárási tilalmat rendelt el. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.