Kilenc közép-európai tagállam máris támogatja Ukrajna NATO-tagságát

háború
2022 október 02., 14:55
comments 33
photo_camera Volodimir Zelenszkij videón jelentkezett be az ENSZ Közgyűlésének 77. ülésszakára 2022 szeptember 21-én Fotó: Spencer Platt/Getty Images via AFP

Kilenc európai NATO-tagállam vezetője vasárnap adott ki közös nyilatkozatot vasárnap, amiben támogatják Ukrajna csatlakozását az Egyesült Államok vezette biztonsági szövetséghez.

Az aláírók egyúttal felszólították mind a 30 NATO-országot, hogy növeljék a Kijevnek nyújtott katonai támogatásukat.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken gyorsított eljárásban kezdeményezte Ukrajna NATO-tagságát, azonnali válaszként arra, hogy Oroszország bejelentette négy ukrajnai régió annexióját.

A NATO-tagsághoz mind a 30 tagország jóváhagyása szükséges, és Ukrajna csatlakozása nem tűnik egy gyorsan megugorható akadálynak - különös tekintettel arra, hogy az ország háborúban áll.

Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Észak-Macedónia, Montenegró, Lengyelország, Románia és Szlovákia kormányfő vasárnap közös nyilatkozatot tettek közzé, amelyben ez áll:

„Támogatjuk Ukrajnát az orosz invázióval szembeni védekezésben, követeljük Oroszországtól, hogy azonnal vonuljon ki az összes megszállt területről, és arra ösztönözzük valamennyi szövetségesünket, hogy jelentősen növeljék az Ukrajnának nyújtott katonai támogatásukat.”

A közlemény szerint az egyes országok vezetői határozottan kiállnak a 2008-as bukaresti NATO-csúcstalálkozón hozott döntések mellett. Akkor a NATO-tagok egyöntetűen üdvözölték Ukrajna és Grúzia csatlakozási törekvéseit, de nem voltak hajlandóak egyértelmű menetrendet meghatározni a két ország esetleges csatlakozására vonatkozóan. (AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt