Minden tizedik háziorvosi praxis betöltetlen Magyarországon

belföld
2022 október 05., 13:23

Szeptember elsejei adatok szerint 687 betöltetlen háziorvosi praxis volt Magyarországon, összesen 516 településen, azaz minden tizedik praxis üres. Januárhoz képest a betöltetlen praxisok száma 6 százalékkal, Budapesten 23 százalékkal csökkent – írja a Napi.hu a GKI Gazdaságkutató Zrt. adataira hivatkozva.

photo_camera Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A praxisjogok után akkor sem igazán kapkodnak, ha eladhatók, és hitelt is fel lehet venni a vásárlásukra.

80 praxis több mint 10 éve, 126 több mint 5 éve szorul helyettesítésre. 2010 és 2021 között 644 fővel csökkent a praktizáló háziorvosok száma. Ez tízszázalékos visszaesést jelent. Tavaly egy háziorvosra napi 50 beteg jutott, ami 16,3 százalékos emelkedés 2020-hoz képest.

A növekedés hátterében a covid alatt bevezetett telemedicinális ellátás állhat, ami 2,5 millió esettel csökkentette a rendelői ellátások számát, de több mint 10 millió új esetet jelentett telefonon keresztül.

Az egy háziorvosra jutó lakosok száma 2010-hez képest nyolc százalékkal nőtt. 2021-ben ez 1669 fő volt.

A megyéket vizsgálva:

  • Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 73;
  • Budapesten 59;
  • Pest megyében 58;
  • Jász-Nagykun-Szolnok megyében 47
  • Békés megyében 45 betöltetlen praxis van.

Átlag feletti az orvoshiány Fejér, Heves és Nógrád megyékben. Csongrád-Csanád, valamint Győr-Moson-Sopron megyékben volt a legkevesebb betöltetlen praxis.

A betöltetlen praxisok növekvő számának egyik oka a nyugdíjba vonulók pótlásának hiánya. A háziorvosok átlagéletkora 60 év körül van. A nehezen elérhető településeknél a kilátástalanság, nagyobb városok esetében a magánellátás orvosokat elszívó hatása érvényesülhet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.