Sok ezer gimis jóvoltából egy órán át nem létezett a putyinista öregemberek szomorú rezsimje

Lezárt tartalom a Kör tagjainak publicisztika
október 5., 10:46
comments 54

Amikor kedves, normális, jóindulatú emberekkel szembesül az Orbán-rezsim, ráadásul olyan kedves, normális, jóindulatú emberekkel, akiknek van saját életük, olyankor mindig sokkoló a hatás.

Sokkolóan jó. Szerdán reggel is az volt, ahogy az ember a vidáman trécselő gimisek sok kilométeres sorfala mellett mászkált Pesten és Bel-Budán. Mintha egy alternatív történelmi sci-fibe cseppentünk volna egy jó órára, aminek az az alaphelyzete, hogy Orbán meg sem történt, és Magyarország nem az Új Szovjetunió Nyugat-gyűlölő al-tagköztársasága, hanem átlagosan unalmas, független európai ország.

Az egészben az volt a csúcs, hogy a szomorú apropó ellenére nem düh, elkeseredettség vagy búbánat sugárzott a Keleti pályaudvartól a Moszkva térig tekergőző tinédzserkígyóból. Hanem az, hogy mennyire más univerzumban élnek, mint ezek a megkeseredett, buta, tanárellenes, mindenkiellenes és mindentől elzárkózó rezsimfenntartók.

A szerdai demonstráció üzenete kábé annyi volt, hogy az élet sokkal ígéretesebb dolog annál, amit a hatalom csinálni próbál belőle.

Az egész azért is tudott ennyire jókedvű és hatásos lenni, mert még csak nem is politizált, hiába tartottak a magasba a demonstráló diákok sok száz vagy ezer feliratot. Ezek ugyanis jórészt annyit üzentek sokféle megfogalmazásban, hogy hagyják békén a tanáraikat.

A tanárkirúgások ellen tiltakozó élőlánc kitalálói már a formátummal is nagyon beletaláltak valamibe. Az embernek a sok kilométeres emberkígyó mellett sétálva járókelőként egyfelől az volt az érzése, hogy a városban mindenütt tüntetők vannak.

Másfelől mindenkinek bele tudtál nézni az arcába, így nem az úgynevezett arctalan tömeggel, hanem nagyon sok rokonszenves, egyedi figurával találkoztál.

Vásárolj előfizetést most féláron!

Akár 1000 forint alatt csatlakozhatsz, és olvashatod valamennyi cikkünket.

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt