Megnyitják Japánt, mostanra döntöttek úgy, hogy vége a járványnak

járvány
2022 október 11., 04:29

Japán keddtől megszünteti a világ legszigorúbb határellenőrzését, amivel eddig lassítani akarták a koronavírus terjedését. Most abban reménykednek, hogy a turizmus majd segít élénkíteni a gazdaságot.

2022-ben eddig alig több mint félmillió turista érkezett Japánba, ami látványosan kevesebb a 2019-es rekordatahoz képest: akkor 31,8 millióan utaztak Japánba. A japán kormány a 31 milliós adat után 2020-ra kitűzte magának a 40 milliót mint cél, hisz akkor tartották volna a nyári olimpiai játékokat is, aztán jött a covid, ami mindent borított.

photo_camera Fotó: KUNIHIKO MIURA/The Yomiuri Shimbun via AFP

Kisida Fumio japán miniszterelnök a héten azt mondta, a cél az 5 billió jenes bevétel a turizmusból, de ahogy a Reuters írja, ez talán túl ambiciózus lehet egy olyan ágazatban, ami az elmúlt két évben gyakorlatilag teljesen elsorvadt.

Egy japán közgazdász szerint a turisták költése 2023-ra csak 2,1 billió jent fog elérni, és 2025-ig nem fogja meghaladni a járvány előtti szintet. Még úgy sem, hogy a Nikkei szerint a Japan Airlinesnál megháromszorozódtak a foglalások az enyhítések bejelentése óta.

Az sem segít, hogy bár a határokat megnyitották, a korlátozások továbbra is szigorúak, beltérben például még mindig maszkot kell viselni.

Illetve ahogy Magyarországon, úgy Japánban is az történt, hogy a járvány alatt sok vendéglátós hagyta ott a munkáját és talált más munkát jobb munkakörülmények között, jobb bérezésért. A Reuters azt írja, őket nehéz lesz visszacsábítani, mert a vendéglátóiparban híresen alacsonyak a bérek. Sok helyen egyszerűen a személyzet hiánya miatt már most sem tudnak rendesen működni, ami várhatóan csak nehezebb lesz, ha a határnyitás miatt újra beindul a turizmus. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.