Jogi eljárást indít a Budapesti Közművek a Kukaholding ellen

belföld
2022 október 17., 13:56
comments 2

Tekintettel a jelenleg fennálló tetemes finanszírozási hiányra, a Budapesti Közművek
Nonprofit Zrt. megindítja a szükséges jogi eljárásokat az NHKV Zrt. ellen annak érdekében, hogy az elmúlt három évben a fővárosiak által befizetett hulladékgazdálkodási díjakhoz, illetve az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió munkatársai által megtermelt egyéb bevételekhez maradéktalanul hozzájusson, írja a Budapesti Közművek közleményében.

Az FKF Nonprofit Zrt., majd ennek jogutódja a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. (ezen belül az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió) tevékenységének finanszírozása az elmúlt öt évben folyamatosan csökkent, 2017-hez képest mostanra mintegy 15 százalékkal.

Míg 2017-ben 30,56 milliárd forint állt a rendelkezésükre, 2021-ben már csak 26,16 milliárd forint. Az FKF bevételeinek mértékét pedig az NHKV Zrt., vagyis a Kukaholding szabályozza.Mindezzel szembeállíthatóan viszont a vizsgált időszakban (2017-2021) a magyarországi kumulált összesített fogyasztói árindex 18,2% (infláció), míg az FKF által beszerzett áruk és szolgáltatások árát meghatározó ipari termelői árindex 31,6% volt. További figyelembe veendő körülmény, hogy a vizsgált időszak (2017-2021) alatt a forint / euró árfolyam alapján a forint 15,9%-ot romlott.

„A fentiekből egyértelműen következik, hogy összességében a Kukaholding markáns
forrásszűkülést okozott az elmúlt három évben, miközben az ellátandó feladat volumene változatlan maradt. Budapest területe nem lett kisebb. A Társaságunknál dolgozó, a hulladékgazdálkodási tevékenységet ellátó létszám nem csökkent” - írják.

A közlemény szerint „a Budapesti Közművek kénytelen megindítani a szükséges jogi eljárásokat az NHKV (Kukaholding) ellen annak érdekében, hogy a fővárosiak által az elmúlt három évben befizetett kukadíjak, és az FKF dolgozók által a fővárosi hulladékból megtermelt egyéb (energetikai hasznosítás, zsákértékesítés, haszonanyag-értékesítés, piaci tevékenység) bevételek teljes mértékben a Társasághoz kerülhessenek.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.