Ausztrália többé nem tekinti Nyugat-Jeruzsálemet Izrael fővárosának

külföld
2022 október 18., 05:27

Az ausztrál kormány többé nem tekinti Nyugat-Jeruzsálemet Izrael fővárosának, közölte a külügyminisztérium. Az előző ausztrál miniszterelnök, Scott Morrison döntött még úgy 2018-ban, hogy Ausztrália Nyugat-Jeruzsálemet tekinti a zsidó állam fővárosának. Morrison akkor Donald Trumpot követte, aki 2017 végén jelentette be, hogy az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosaként, és rendelkezett arról is, hogy az amerikai nagykövetséget Tel-Aviv városából Jeruzsálembe helyezik át.

Ennek a döntésnek a jelentőségéről akkor részletesen is írtunk. Trump döntését Joe Biden nem változtatta meg, az ausztrálok ennek ellenére döntöttek úgy, hogy váltanak: a külügyminisztérium közleménye szerint a kormány visszatért ahhoz a korábbi és hosszú időn át fenntartott álláspontjához, hogy Jeruzsálem státuszát egy béketárgyalásnak kell rendeznie Izrael és a palesztin emberek között. Közölték azt is, hogy az ausztrál nagykövetség Tel-Avivban fog maradni, és hogy Canberra elkötelezett a kétállam-megoldás mellett, melyben Izrael és a leendő palesztin állam egyszerre létezik, békében és biztonságban, nemzetközileg elismert határokkal.

Mint az Al-Jazeera megjegyzi, Jeruzsálem státusza az egyik legvitásabb pont bármiféle békemegállapodás eléréséhez: Izrael a város egészét saját területének tekinti, míg a palesztinok Kelet-Jeruzsálemet szeretnék a leendő államuk fővárosának.

Az ausztrál kormány közölte azt is, hogy mindig szilárd barátai lesznek Izraelnek, ugyanakkor egyben a palesztin nép rendíthetetlen támogatói is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.