Egy pillanatra úgy tűnt, nem lehetnek tagok a miniszterek a közalapítványok kuratóriumaiban, aztán eszmélt a kormány

POLITIKA
2022 október 20., 18:35
comments 17

Miközben a visszatartott uniós ezermilliárdok felszabadítása érdekében a kormány minden eszközzel azt kommunikálja, hogy mennyire komolyan veszi a korrupció elleni fellépést, egy jogalkotási hátraszaltóval ennek pont az ellenkezőjét sikerül épp demonstrálnia

Az Európai Bizottság egyebek mellett azt kifogásolta, hogy az egyetemeknek juttatott állami vagyont kezelő alapítványok kuratóriumait a kormány a saját politikusaival töltötte fel. A kormány ezért vállalta, hogy szigorú összeférhetetlenségi szabályokat hoz. Annyira azért nem szigorúakat, mint amennyire Brüsszel szerette volna, a változtatás csak azt célozta, hogy a politikusok bent maradhassanak a kuratóriumokban, és csak az érdemi, például gazdasági döntésekben ne vegyenek részt.

Az ezt körülbástyázó, a Bizottság kérésére elfogadott törvénymódosító csomagba azonban hiba csúszott: belekerült a kormányzati igazgatásról szóló törvény egyik bekezdésének hatálytalanítása is, és így véletlenül a politikai felső vezetőkre is kiterjesztették a rájuk addig nem vonatkozó összeférhetetlenségi szabályt.

Mindezt a hvg.hu vette észre, és rá is kérdeztek a kormánynál, hogy akkor most tényleg lemond-e Orbán Balázs és Varga Judit a közalapítványi kuratóriumi tagságról. Az IM azt válaszolta, hogy a lap téved, mert egy másik, a közalapítványokról szóló törvény alapján meg nem áll fenn az összeférhetetlenség. Vagyis az egymásnak ellentmondó jogszabályok közül ők a lazábban szabályozót tekintik érvényesnek.

Csakhogy hiába sarkalatos (kétharmados) az IM által favorizált közalapítványi törvény, nincs a magyar jogrendben olyan szabály, ami kimondaná, hogy az ezért magasabb rendű. Az általános jogelv az, hogy ha ellentmondás van, a szigorúbb szabályt kell alkalmazni, hiszen annak betartása nem sérti a másik törvényt.

Érvelésük sántítását a kormányban is érzékelhették, ugyanis a törvényalkotási bizottság fideszes többsége egy másik törvénycsomagban hirtelen megszavazott egy módosítást, így a hatályon kívül helyezett passzus a parlamenti szavazáskor várhatóan visszakerül majd az igazgatási törvénybe.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.