Nem dzsungel lett a Széna tér, hanem inkább modern helytörténeti múzeum

ÉLET
2022 október 22., 10:53
comments 4
  • Szombaton délelőtt adta át Őrsi Gergely polgármester az 1,3 milliárdból felújított Széna teret.
  • Mit tudtak kezdeni egy olyan köztérrel, amin úgy vonulnak át a gyalogosok és bringások, mint a gnúcsordák?
  • Két jó új szobor + egy csomó kiemelt ágyás + egy szabadtéri történeti múzeum + rengeteg mulcs = Új Széna tér

Összesen egy napig láthatták a járókelők a XXI. századi Budapest legerősebb köztéri emlékművét. A frissen felújított Széna téren álló mellszobor Szenes Hannának, a britek által kiképzett, 1944 tavaszán a magyarországi holokauszt megakadályozása végett Jugoszláviában ejtőernyővel ledobott, majd az akkoriban innen pár méterre álló Margit körúti börtönben kivégzett vakmerő magyar zsidó lánynak állít emléket. A mellbevágó erejű alkotás azért is ütött akkorát, mert nem látjuk Szenes arcát: a hős fejére ragasztószalaggal összefogott fekete szemetzsákot húztak, ami a kortárs néző agyában egyszerre idézi meg a holokauszt és az ukrán háború borzalmait.

Ez az elementáris alkotás azért csak egy napig volt látható, mert a zacskót csak a tér szombat délelőtti hivatalos avatóünnepségéig húzták rá Fáskerti Zsófia szobrára az önkormányzat emberei, hogy eltakarják azt a járókelők tekintete elől. Ekkor leplezték le ugyanis azt az egyébként szintén elég jó szobrot, ami a zacskó alatt van, és amit pénteken azért már megmutattak az újságíróknak:

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.