Oroszországba evakuálják a civileket a megszállt Herszonból, még mielőtt az ukránok visszafoglalnák a várost

háború
2022 október 22., 16:51

Felszólították az orosz hatóságok a megszállás alatt álló Herszon lakosságát, hogy „terrorveszély” miatt haladéktalanul hagyják el a várost. Mindezt azután, hogy az ukrán erők megkezdték a város visszafoglalását – írja az AlJazeera.

Moszkva már hetek óta arra buzdítja a herszoni civileket, hogy a „saját biztonságuk érdekében” meneküljenek inkább Oroszországba, ha az ukránok előrenyomulnak. A Reuters szerint a felszólítás annak a jele lehet, hogy Moszkva hatalma az általa „annektált" területeken is egyre gyengül.

Az első civileket pénteken kezdték evakuálni, az AlJazeera szerint az elmúlt napokban emberek ezrei hagyták el a várost.

„A fronton kialakult feszült helyzet, a városra irányuló lövések és terrortámadások veszélye miatt minden civilnek azonnal el kell hagynia a várost, és át kell kelnie a Dnyeper keleti partjára!” – áll a Telegramon közzétett orosz közleményben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.