Hétfőn már vissza is állítja a parlament a vagyonnyilatkozati rendszert, amit nemrég változtattak meg

POLITIKA
2022 október 24., 05:20
comments 5

Négynapos ülést tart a héten az Országgyűlés, amely hétfőn a vagyonnyilatkozatokkal és a veszélyhelyzettel kapcsolatos törvényjavaslatokat fogadhat el, írja az MTI.

Az ülés 13 órakor a napirend előtti felszólalásokkal kezdődik.

A napirend elfogadása után először lefolytatják két törvényjavaslat bizottsági jelentéseinek és az összegző módosító javaslatainak vitáit, majd szavaznak is a két előterjesztésről. Az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzésével összefüggő egyes, vagyonnyilatkozattal kapcsolatos törvények módosításával - az Európai Bizottsággal egyeztetve a szabályokat - visszaállítják a korábbi vagyonnyilatkozati rendszert az országgyűlési képviselőknek. Ez is feltétel volt az EU felől, hogy az Európai Bizottság visszavonja javaslatát 7,5 milliárd euró, Magyarországnak járó uniós támogatás megvonásáról.

Az újnak szánt vagyonnyilatkozati rendszert nyáron vitte át a parlamenten a fideszes többség, és ebben az Országgyűlés tagjainak már nem kellett volna beszámolniuk ingatlanaikról és más vagyontárgyaikról. Elég lett feltüntetniük gazdasági és egyéb érdekeltségeiket, illetve hogy milyen sávba esik az onnan szerzett jövedelmük. Családtagjaik vagyonnyilatkozatait sem kellett volna többé leadniuk, bár ezek eddig sem voltak nyilvánosak. Érdekesség, de a jelentős lazítást Európa-párti érvekkel mentegették a fideszes képviselők.

A védelmi és biztonsági tevékenységek összehangolásáról szóló törvénynek a veszélyhelyzet meghosszabbításával összefüggő módosítása alapján november 1-jétől a kormány a veszélyhelyzet harminc napon túli meghosszabbítását alkalmanként legfeljebb 180 napra kérheti az Országgyűléstől.

A képviselők döntenek Hadházy Ákos (független), Csárdi Antal (LMP) és Novák Előd (Mi Hazánk) mentelmi jogáról.

A határozathozatalokat követően két és fél órán keresztül interpellációk és azonnali kérdések hangoznak el.

A képviselők további hét előterjesztés bizottsági jelentéseit és az összegző módosító javaslatai is megvitatják, egyebek mellett a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány létrehozásáról szóló javaslatot, vagy a központi költségvetés címrendjének az Integritás Hatósággal összefüggő módosítását.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.