Ha a laza vagyonnyilatkozati szabályokat kell másolni, fontos a Fidesznek az európai integráció

POLITIKA
2022 június 28., 10:58
comments 5

Szokatlanul Európa-párti érvekkel jöttek elő fideszes és KDNP-s képviselők az Országgyűlés keddi ülésén, amikor arról beszéltek, miért lazítanák és igazítanák az Európai Parlamenthez a vagyonnyilatkozati szabályokat.

  • A fideszes Hargitai János szerint ezzel „meghajolnak” az „Európai Parlamentből diktált magas jogállami feltételeknek”, miután hiába magyarázták, mennyire szerteágazó a sokat kritizált magyar vagyonnyilatkozati rendszer.
  • Zsigó Róbert (Fidesz) azt mondta, a javaslat mögött az „európai uniós integráció erősítése, az egységes szabályozás gondolata húzódik meg”,
  • A KDNP-s Vejkey Imre és Hollik István szerint ezzel „lezárnak egy vitát” Brüsszellel.

Az új rendszerben az Országgyűlés tagjainak már nem kellene beszámolniuk ingatlanaikról és más vagyontárgyaikról. Elég lenne feltüntetniük gazdasági és egyéb érdekeltségeiket, illetve hogy milyen sávba esik az onnan szerzett jövedelmük. Családtagjaik vagyonnyilatkozatait sem kellene többé leadniuk, bár ezek eddig sem voltak nyilvánosak.

photo_camera Hargitai János egy korábbi ülésen Fotó: Németh Dániel/444

A DK-s Arató Gergely szerint inkább szigorítani kellene a vagyonnyilatkozati rendszert, amivel sok baj van, de legalább valamiféle képet adott a képviselők vagyonszerzéséről. Azt mondta, az EP-s szabályozást is sokan kritizálják, amiért nem elég szigorú.

Brenner Koloman (Jobbik) azt mondta, a vagyonnyilatkozatokban eddig se a valóság szerepelt, Hajnal Miklós (Momentum) pedig javasolta, hogy inkább a jó gyakorlatokat vegyék át Brüsszelből, például engedjék vissza a sajtót a parlamenti folyosókra, vagy tegyék értelmessé a bizottsági munkát. Jámbor András (Párbeszéd) a brüsszeli lobbiszabályozást és az Európai Ügyészséget említette. Szerinte nem túl következetes, hogy az Európai Parlamentre hivatkoznak, amit a kormánypártok megszüntetnének.

photo_camera Hajnal Miklós és Jámbor András kedden a parlamentben Fotó: Németh Dániel/444

Az LMP vezérszónoka a vagyonnyilatkozati rendszer kivezetéséről beszélt, a Mi Hazánk szerint pedig rendszeres vagyonosodási vizsgálatot kellene folytatni a képviselőkkel szemben, és nyilatkoztatni kellene őket egyéb állampolgárságaikról.

Ahogy januárban írtuk, az eddigi vagyonnyilatkozati rendszer az átláthatóság színjátéka volt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.