Vagyonnyilatkozatok: az átláthatóság színjátéka

Lezárt tartalom a Kör tagjainak POLITIKA
2022 január 31., 15:27
comments 6

A magyar újságírók egy részének van egy furcsa, évről évre megismétlődő rituáléja: január 31-éről február 1-jére virradóra alvás helyett csúnya kézírással kitöltött dokumentumokat olvasgatnak. Ilyenkor válnak ugyanis elérhetővé a parlamenti képviselők vagyonnyilatkozatai, amelyekből kiderül – vagy elvileg ki kellene derülnie –, hogy miből is kell gazdálkodniuk.

Nincs ez másképp most sem, a kollégáim a korábbi összegzéseket áttekintve készülnek arra, hogy az új dokumentumok nyilvánosságra kerülése után valamilyen módon megmutassák, milyen is a politikusok vagyoni helyzete, akikről egész évben cikkezünk. Pontosabban a kiindulópont az, hogy ők mit állítanak erről.

Mindez nem valami furcsa vágy, hogy mások zsebében turkáljunk.

A vagyonnyilatkozatok kitöltése és átbogarászása a demokratikus politikai rendszer fontos rítusa, ami azt jelképezné, hogy a képviselőink, akiket az adóforintjainkból eltartunk, elszámolnak a nekik megítélt juttatással, és bizonyítják, hogy rajtunk, állampolgárokon kívül senki sem gyakorolt rájuk ( rontó, korrumpáló) pénzügyi befolyást. Nem véletlenül írtam feltételes módot, hiszen a vagyonnyilatkozati rendszer inkább az átláthatóság mímelése, mint ellenőrzőeszköz. De mit kell és mit nem kell ilyenkor bevallaniuk a politikusoknak? Mit kellene, és mit nem vallanak be ennek ellenére? Hogyan lehetne valóban átlátható és hasznos ez a rendszer? Ezt igyekszem összefoglalni ebben a cikkben.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt