Munkavállalóinak 5 százalékát bocsátja el a Philips Electronics

külföld
2022 október 24., 11:03

A fogyasztási cikkeket és orvosi berendezéseket gyártó holland Philips Electronics a veszteségei csökkentése érdekében 4 ezer munkavállaló leépítését tervezi. A teljes állomány 5 százalékát érintő, azonnali hatályú létszámcsökkentéstől évi 300 millió euró megtakarítást várnak.

Az amszterdami székhelyű vállalat hétfőn közölte, hogy az idei harmadik negyedévet 1,33 milliárd euró veszteséggel zárta az előző évi 2,98 milliárd euró profit után.

Az árbevétel 4 százalékkal, 4,31 milliárd euróra nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az akvizíciók és cégeladások hatásait kiszűrő, valamint az árfolyamhatástól megtisztított értékesítés éves összehasonlításban 5 százalékkal esett, az ellátási lánc zavarai, a chiphiány, valamint a szigorú kínai zéró-Covid politika miatt.

A szakértők által inkább figyelemmel követett EBITDA (kamatfizetés, adózás és értékcsökkenés levonása előtti eredmény) 209 millióra esett az előző évi 512 millió euró után.

A cég egy hete kinevezett igazgatója, Roy Jakobs a gyorsjelentésben a cég veszteségeinek lefaragását ígérte, és azonnali hatállyal 4 ezer fős létszámleépítést jelentett be, ami a holland anyacég mellett az amerikai leányvállalat működését érinti leginkább.

"Öt negyedéve folyamatosan csökken a bevételünk és a nettó nyereség, amely a harmadik negyedévre veszteségbe fordult" - fogalmazott Jakobs.

Elmondta, hogy a vállalat a kereslet gyors ütemű lassulását várja Kínában, és az infláció miatt kisebb mértékben Nyugat-Európában, az észak-amerikai piac azonban "még erősen tartja magát". Az új cégvezető a kilátásokat illetően elmondta, hogy romló makrogazdasági környezetre, elhúzódó működési és ellátási problémákra számít.

Az egykor szórakoztatóelektronikai és világítástechnológiai cégként ismertté vált Philips, amely ma már inkább orvosi berendezéseket gyárt, a harmadik negyedévben 1,3 milliárd eurós értékvesztést könyvelt el, miután tavaly 5,5 millió - az alvászavar kezelését szolgáló - lélegeztetőgépet hívott vissza.

A cég piaci értéke 70 százalékot zuhant az elmúlt egy évben. (MTI, Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.