Az amerikai szavazók 40 százaléka attól tart, hogy zaklatni fogják a választások alatt

POLITIKA
2022 október 26., 11:11

Öt amerikai választóból kettő attól tart, hogy megpróbálják majd megfélemlíteni, amikor november 8-án elmegy szavazni a félidős választásokon - többek között ez derült ki a Reuters és az Ipsos közös közvélemény-kutatásán. A válaszadók 43 százaléka tart tőle, hogy zaklatni fogják a szavazóhelyiségekben, mint azokat az arizonai választókat, akiket egyesek levideóztak és követtek, amikor nemrég elmentek, hogy előre szavazzanak.

Polgárjogi szervezetek szerint elsősorban szélsőjobboldali szervezetek készülnek arra, hogy önjelölt választásfigyelőket küldjenek olyan választókerületekbe, ahol sok a kisebbségi szavazó, hogy "biztosítsák a választás tisztaságát", vagyis megfélemlítsék a szavazni érkezőket. A Reuters és az Ipsos felméréséből az is kiderül, hogy

a választók 67 százaléka tart attól, hogy szélsőségesek erőszakos cselekményeket követnek majd el, ha a választások nem úgy alakulnak, ahogy ők szeretnék.

photo_camera Önjelölt választási megfigyelők Arizónában. Fotó: BASTIEN INZAURRALDE/AFP

A felmérés szerint minden ötödik választó bizalmatlan azzal kapcsolatban, hogy rendesen számolják-e majd össze a szavazatokat, és bár az ilyenfajta összeesküvés-elméletek inkább a republikánus szavazókra jellemzők, tízből egy demokrata szavazó is tart ilyesmitől. A Reuters szerint ez is jelzi, hogy mennyire csökken a bizalom a demokratikus intézményekben az Egyesült Államokban.

Azt pedig a szavazók 49 százaléka gondolja, hogy a választási csalás komoly probléma az országban. Donald Trump egész ideológiát épített arra az állításra, hogy a 2020-as elnökválasztást is elcsalták, erre viszont semmilyen bizonyítékot nem találtak a hatóságok.

A november 8-i választáson a Kongresszus alsóházának mind a 435 képviselői helyéről és százból 35 szenátorról döntenek a szavazók. A jelenlegi állás szerint esélyes, hogy a republikánusok átveszik a többséget az alsóházban, és az sem kizárt, hogy a szenátusban is többségbe kerülhetnek, ezzel lényegében ellehetetlenítve Joe Biden kormányzásának második felét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.