Elfogytak a dolgozók, novembertől nincs gyermekkardiológia a szolnoki megyei kórházban

Egészségügy
2022 október 26., 08:53
comments 11

Novembertől szünetel a csecsemő- és gyermekkardiológiai fekvőbeteg-ellátás a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórházban. Az erről szóló határozat a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) honlapján jelent meg, és Kunetz Zsombor orvos számolt be róla.

A rendelkezés értelmében a betegeket a mentők osztják szét a budapesti Gottstegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet és a debreceni klinika között. Ezek több mint 100 kilométerre vannak Szolnoktól.

Az indoklás szerint „humánerőforrás-hiány miatt a biztonságos betegellátást nem tudják biztosítani”.Hasonló esetekben gyakori, hogy az NNK bizonyos időre jelöl ki helyettesítő kórházat, legfeljebb meghosszabbítja, ha szükséges. Most nem erről van szó, a szünetelés határozatlan időre szól.

Kórterem a szolnoki Hetényi Géza Kórházban 2015. december 3-án.
photo_camera Kórterem a Hetényi Géza Kórházban, Szolnokon. Fotó: Bugány János/MTI/MTVA

Augusztus elején országszerte 43 intézményt találtunk, ahol azért kellett idén szüneteltetni valamilyen ellátást, mert nincs elég orvos vagy ápoló.

A szolnoki kórház már akkor is kiemelkedett a sorból. Júliustól szakdolgozóhiány miatt nincs csecsemő- és gyermekintenzív ellátás, ami érinti a sebészeti és fül-orr-gégészeti ellátások egy részét is. Bizonyos időszakokban szüneteltetni kellett idén a sürgős szájsebészetet, a neurológiai és stroke ügyeletet, valamint a szülészeti ügyeletet is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.