12 órája tart és várhatóan éjszakába nyúlik a szociális törvény tárgyalása a Parlamentben

POLITIKA
2022 október 26., 19:54
comments 53

Élesen bírálta az ellenzék a belügyminiszter által benyújtott szociális ellátásról szóló törvénymódosítást, ezért Jámbor András, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese kezdeményezte, hogy addig folytassák a vitát, amíg annak érdemi eredménye nincs. Az ülés jelenleg is tart a Parlamentben – már 12 órája –, a képviselők éjszakába nyúló tárgyalásra készülnek.

A törvénymódosítás kimondaná, hogy az egyén szociális biztonságáért elsősorban önmaga felelős, a gondoskodási sorban csak az ötödik helyen szerepel az állam – az egyén után a hozzátartózók, a települési önkormányzatok és a karitatív szervezetek jönnek a sorban.

Az ellenzéki pártok bírálták a javaslatot: Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője „Lex Megdöglesznek” nevezte el, mert szerinte az elöregedő társadalom egyik legnagyobb problémája az időskori betegápolás, a törvénymódosítás pedig megágyazhat annak, hogy ezt fizetőssé tegyék. Ungár Péter, az LMP társelnöke szerint a magyar kormány így próbál kivonulni a szociális ellátórendszerből.

Több ellenzéki képviselő, köztük Ungár Péter, Jámbor András és Tordai Bence is rendszeresen posztolnak a vitáról, amely az élő parlamenti közvetítésen is nyomon követhető.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.