A hamburgi kikötő után a német chipgyártásba is beszállhatnak a kínaiak

külföld
2022 október 27., 19:37
comments 1

Újabb német vállalat kerülhet kínai befolyás alá, a német kormány most egy dortmundi chipgyáró cég, az Elmos eladását vizsgálja. Az Elmost ugyan közvetlenül a svédországi Silex venné meg, de ez tulajdonképpen a kínai Sai MicroElectronics leényvállalata. Bár a vizsgálat még tart, a Handelsblatt kormányzati körökre hivatkozva azt írja, hogy a tranzakciót valószínűleg jóváhagyják. A lap szerint ebben az esetben azért engedékenyebbek, mivel az Elmos technológiáját már elavultnak tartják, így nem kell félni amiatt, hogy a technológiai tudás a kínaiakhoz kerül.

Az Elmos, ami főleg az autógyáraknak gyárt chipeket, tavaly jelentette be, hogy eladja a dortmundi üzemét A kínai tulajdonban álló Silex 85 millió euróért venné meg az üzemet és a készleteket.

Ugyanakkor a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal már nem tartja jó ötlenten az eladást, mivel ezzel a kínaiak nem csak a know-how-t szereznék meg, hanem a termelési kapacitásokat is. Kína általában célzottan vásárolja be magát egy-egy iparágba, hogy azon keresztül nyomást tudjon gyakorolni az adott országra.

Az utóbbi időben Németországban felerősödtek a viták a kínai befolyásszerzésről, mivel a kormány nemrég engedélyezte, hogy a kínai állam tulajdonában álló Cosco beszálljon a hamburgi kikötő üzemeltetésébe. A német kormánykoalíció komoly belső viták után mindössze annyi megkötést tett, hogy a korábban tervezett 35 százalék helyett csak 24,9 százalékot szereznének meg. Valamint a kínai résztulajdonos nem kaphatna vétójogot stratégiai és üzleti döntésekben. Az ügylet miatt még Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök is arra figyelmeztetett, hogy nem szabad egyoldalú függőséget kialakítani Kína felé. (via Spiegel)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.