Kínában piacra dobták az első belélegezhető covid-vakcinát

járvány
2022 október 28., 10:16
comments 1

A világon először Sanghajban mutatták be azt az új típusú koronavírus elleni vakcinát, amit már nem injekciózni kell, hanem belélegezni. A kínai hatóságok már szeptemberben engedélyezték a CanSino által kifejlesztett ConvideciaAir nevű gyógyszert, amit ismétlő vakcinaként lehet alkalmazni. Egy pohárból kell egy rövid szívószálon át beszívni.

„A szervezetünk első védelmi vonala a légzőrendszer nyálkahártyája, azt akarjuk, hogy közvetlenül stimuláljuk, hogy javítsuk az immunitást, és az inhalációs vakcina használata ezt teszi" - mondta Dr. Csao Huj, a sanghaji Pudong Egyesült Családi Kórház főorvosa a Reutersnek. A fejlesztés azok számára is jó hír lehet, akik félnek a tűtől, és ezért ódzkodtak az oltástól.

Kínában a vakcinák felvétele azért is prioritás, mert továbbra is a „nulla covid” elve szerint kezelik a járványt és sok városban továbbra is részleges vagy teljes lezárások vannak érvényben. A kínai hatóságok adatai szerint a lakosság 90 százaléka be van oltva covid ellen, csak saját gyártású oltásokkal.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.