Már rendelhető az egyházi visszaélésekről szóló Makró

szolgálati közlemény
2022 október 28., 10:38

Ez a Makró a felejtés ellen íródik

- írja Urfi Péter a 444 új kiadványában. Mert azért is ismétlődhetett évszázadokon keresztül a gyerekmolesztálások és azok eltussolásának ördögi sorozata, mert túl sokaknak állt érdekében hallgatni, és túl sokan akartak felejteni.

Többek között Dobszay Benedek ferences szerzetest is felkértük, hogy a Makró elolvasása után ossza meg gondolatait. A korábbi tartományfőnök, az egyik legelismertebb gyermekvédelemmel foglalkozó egyházi személy, ezt írta:

„Olyan egyházról álmodom, amely biztonságos teret hoz létre, az igazság terét, amely gyógyít és felszabadít” – szól a kötet egyik utolsó mondata. A magazin a szerző egyházi visszaélésekkel kapcsolatos írásait gyűjti össze szerkesztett és kiegészített formában.

A téma nem könnyű. Van, akit a tagadás, mást a fájdalom, ismét mást a szenzációkeresés fázisában ér. A kötet kialakulása számomra egy dialógus része, amelyben meghallgathatok, előttem is tisztázódnak részletek, lehetővé válik kimondani a saját szempontjaimat, hangot adni önkritikámnak. Olyan dialógusé, ahol ki lehet fejezni az egyetértést és az egyet nem értést, azt, amit ugyanúgy látok és azt is, amit máshogy, más árnyalattal, amit egyoldalúságnak vagy leegyszerűsítésnek érzek. Erre a dialógusra pedig égető szüksége van mindannyiunknak, egyháziaknak és nem egyháziaknak, de leginkább az áldozatoknak és a potenciális áldozatoknak. Mert olyan egyházról álmodom, amely biztonságos teret hoz létre, az igazság terét, amely gyógyít és felszabadít.

A 444 Belső Kör tagjainak (akik beállították, hogy kérik a nyomtatott kiadványokat) hamarosan postázzuk a példányukat, mindenki más megvásárolhatja a 444 webshopjában.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.