„Még mindig látom a szemem láttára meghaltakat”

külföld
2022 október 30., 13:30

„Nem bírtam elaludni a múlt éjjel. Még mindig látom a szemem láttára meghalt embereket” - nyilatkozta a BBC-nek a 32 éves Nuhyil Ahammed, a 153 halálos áldozatot követelő szöuli tömegpánik egyik túlélője. Szombaton a város bulinegyedében, az Itaewonban a becslések szerint legalább százezren mulattak halloween alkalmából, és mert a koronavírusjárvány óta először lehetett maszk és egyéb korlátozás nélkül részt venni ilyen tömegrendezvényen.

A szöuli haloweeni tömegtragédia áldozataira emlékező fiatal férfi alkoholt locsol az elhunytak emlékére.
photo_camera A szöuli haloweeni tömegtragédia áldozataira emlékező fiatal férfi alkoholt locsol az elhunytak emlékére. Fotó: ANTHONY WALLACE/AFP

A tömegben azonban pánik tört ki, a keskeny utcákban feltorlódott tömegben legalább 153-an, köztük legalább húsz külföldi vesztette életét, ahogy a tömeg nyomása lényegében megfojtotta őket.

Ahammed, a szöulban élő indiai IT-ipari vendégmunkás elmondása szerint a barátaival ment a buliba, bár azt nem tudta megmondani, hogy pontosan miért is mentek be a szűk utcácskába Itaewonban. Mármint azon túl, hogy az népszerű partihelyszín volt. Elbeszélése szerint akkora volt a tömeg, hogy még akkor is folyamatosan lökdösték, ha csak egy helyben állt. „Éreztem, hogy valami nincs rendben, és féltem, hogy valami történni fog” - mondta.

Miután ő is elesett, feltápászkodva egy lépcsőre menekült, ahova még egy jelmezes lányt is fel tudott húzni maga mellé. Onnan nézte végig, ahogy alatta a sikoltozó emberek fuldokolnak. „A lépcsőn álltam és néztem, ami történik. Nem tudtak mit tenni, és mi sem tudtunk mit tenni” - mesélte. Hogy pontosan minek is volt a szemtanúja, már csak azután tudta felmérni, amikorra a tömeg végre oszladozni kezdett, és megérkeztek a mentősök. „Elkezdték kihúzni a testeket a tömeg alól. Láttam egy fickót, aki, bár tudta, hogy a barátja meghalt, még harminc percen át próbálta újraéleszteni” - mesélte.

A tragédiáról azonnal rengeteg felvétel kezdett keringeni a neten. A tömegben szinte mindenkinek volt telefonja, a BBC-nek nyilatkozó Ahammed maga is megosztott felvételeket a történtekről az Instagramján. A videón látható, hogy a tizenévesekből, kora huszonévesekből álló tömeg beszorult egy keskeny, emelkedő utcácskába. Olyan sokan voltak, hogy szó szerint mozdulni se tudtak. Egyszercsak minden irányból tolni kezdték őket. Voltak, akik a földre zuhantak. Mások láthatóan nem kaptak levegőt.

A történtek felvetik a hatóságok felelősségét, bár a dél-koreai belügyminiszter, Li Szang-min egyelőre hárítani látszik azt. Szerinte a rendőrség nem számított nagyobb tömegre az elmúlt években tapasztaltnál - bár az elmúlt években pont a világjárvány miatt korlátozták a társas érintkezést, míg most nem. „Nem vagyok egészen biztos abban, hogy hány rendőrt vezényeltek oda, de Gwanghgwamunba, ahol nagy tüntetésre számítottunk, jelentős számú erőket vezényeltek” - mondta. Li azt is elismerte, hogy az áldozatok egy részét még nem tudták azonosítani, mivel 17 éven aluliak voltak, így nem volt még személyi igazolványuk. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.