Egy szélsőjobboldali párt és fanatikus vezetője lehet a mai izraeli választás legnagyobb nyertese

Külpolitika
2022 november 01., 05:59
comments 2

Kedden négy éven belül az ötödik parlamenti választást tartják Izraelben. Az előző 2021 márciusában volt, a következő 2025-ben lett volna esedékes. Csakhogy a nyolcpárti "egységkormány" egy évig sem bírta: áprilisban kilépett a jobboldali minipártszövetség, a Jamina egyik képviselője, és ezzel oda lett az egyfős többség a 120 fős Knesszetben.

Az állandósult instabilitás ma már Izrael egyfajta politikai védjegye: hosszú ideje egyik oldal sem képes tartós többséget kialakítani. Mi több, Izraelben az első, 1949-es választás óta soha, egyetlen pártnak sem sikerült még egyedül megszereznie a mandátumok abszolút többségét. A politikai instabilitás az utóbbi évtizedekben csak fokozódott: 1996 óta átlagosan két és fél évig tartottak ki a kormányok, és ebben benne van az elmúlt 3,5 év, amikor már egy évig sem.

photo_camera Likud-párti választási molinó, rajta Benjámin Netanjahuval, egy halárus standjánál a jeruzsálemi Mahane Jehuda piacon, 2022. október 31-én, egy nappal a választás előtt. Fotó: MENAHEM KAHANA/AFP

A választás Izraelben is a megélhetésről, a biztonságpolitikáról, azon belül is Irán és az általa támogatott csoportok jelentette fenyegetésről, a palesztinekkel való konfliktusról, de

elsősorban és leginkább Benjámin Netanjahuról szól.A Likud rendkívül megosztó vezetője, aki az ország történetében a leghosszabb ideig volt kormányon (1996-1999, majd 2009-2021 között), épp egy súlyos korrupciós per fővádlottja. Egyebek mellett azzal vádolják, hogy a miniszterelnökként elintézett szívességekért cserébe feleségével 200 ezer dollárnyi ajándékot fogadott el üzletemberektől, továbbá kedvező médiapiaci szabályváltozást ígért a legnagyobb napilapnak, ha előnyösebb színben tüntetik fel. Amióta meggyanúsították, mindent megtett, hogy lassítsa az igazságszolgáltatás gépezetét, esetleg mentelmi joga mögé bújva vagy vádalkut kötve elkerülje bűnössége kimondását.

Az elhúzódó büntetőeljárás (a nyomozás 2016-ban indult, 2019 novemberében volt a vádemelés, a per 2020 májusban kezdődött, és ítélet még egyik vádpontban sem született) volt lényegében a fő oka, hogy 2021-es választást követően sosem látott nyolcpárti szivárványkoalíció alakult, nehogy a legtöbb mandátumot szerző párt vezetőjeként Netanjahu legyen ismét a miniszterelnök, állandósítva a káoszt.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.