Új gyógyszert tesztelnek a malária ellen Afrikában

Egészségügy
2022 november 01., 08:16

Egy seattle-i orvostalálkozón mutatták be hétfőn azt a gyógyszert, amelyből egy adag legalább fél évig védelmet nyújthat a malária ellen - írja az AP. Az afrikai kontinensen 2020-ban több mint 620 000 ember halt meg maláriában, a fertőzöttek száma ebben az évben 241 millió volt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint.

A maláriát egy - az egész világon elterjedt - szúnyogfajta parazitafertőzése okozza, szúnyogcsípés által lehet elkapni. A fejlett országokban a gyógyszereknek, a jó higiéniai körülményeknek és a szúnyogriasztóknak köszönhetően elég ritka a betegség. Az új gyógyszert malária elleni antitestekből fejlesztették, olyan embereknek köszönhetően, akik már megkapták a betegség elleni védőoltást. A hatóanyag a betegséget terjesztő parazitákat célozza meg, mielőtt azok bejutnának a májba és szaporodni kezdenének.

Afrikában már rendelkezésre áll malária elleni védőoltás, ez azonban a kutatás helyi szakértője szerint nem nyújt elegendő védelmet. A WHO szerint a gyerekeknek készült maláriavakcina négy adag után is mindössze 30 százalékos védelmet nyújt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.